Luetus-sovellus
(Päivitetty: )
Sisällys
- Lukijalle
- Opasvideot
- Sovelluksen rakenne
- Sovelluksen oma puhetuki
- Sovelluksen pistenäyttötuki
- Ensimmäinen käynnistys
- Päänäkymän välilehdet
- Julkaisujen lukeminen
Lukijalle
Luetus®-sovelluksella voit lukea lehtiä ja kirjoja saavutettavassa muodossa. Tämä ohje soveltuu sekä iOS- että Android-puhelimelle ja -tabletille. Sovelluksen saa ladattua sovelluskaupoista.
Lataa sovellus Appstoresta
Lataa sovellus Goole Play -kaupasta
Ohje on kirjoitettu olettaen, että käyttäjä hallitsee laitteensa ruudunlukuohjelman toiminnan. Ohjeessa neuvotaan vain sovelluksen ominaisuuksiin liittyvät toiminnot.
Luetus-sovellusta voi käyttää myös Windows-tietokoneella ja Blindshell Classic2-näppäinpuhelimella.
Ohje Windows Luetuksen käyttöön
Ohje Luetuksen käyttöön Blindshell-puhelimella
Opasvideot
Videot on tehty Android-laitteella, mutta ne soveltuvat myös iOS-laitteelle.
Luetus-sovelluksen asennusohje Youtubessa: https://youtu.be/F6MnvpX8BBo
Lue julkaisuja Luetus-mobiilisovelluksella: https://youtu.be/2xahtVrwLvA
Sovelluksen rakenne
Luetus-sovellus koostuu useista näkymistä. Päänäkymiin siirrytään sovelluksen alareunassa olevien neljän välilehtipainikkeen avulla. Välilehdet ovat vasemmalta oikealle: Julkaisut, Suosikit, Ladatut ja Asetukset. Välilehtien tarkemmat ominaisuudet ja toiminnot on kuvattu jäljempänä kohdassa päänäkymän välilehdet.
Nämä välilehtipainikkeet eivät ole näkyvissä julkaisu- ja artikkelinäkymässä, jotka ovat rakenteeltaan erilaisia. Julkaisunäkymän alareunassa on toimintopainikkeet viimeisimpään lukukohtaan siirtymiselle, julkaisun tekstisisällön hakutoiminnolle ja asetuksille. Artikkelinäkymän alareunassa on sen sijaan näkyvissä sovelluksen omaa puhetukea ohjaavia sekä julkaisun selaamiseen liittyviä painikkeita. Artikkelinäkymän tarkempi kuvaus löytyy kohdasta artikkelin lukeminen.
Sovelluksen oma puhetuki
Luetus-sovelluksessa on sisäänrakennettu puhetuki artikkelinäkymää varten. Tämä mahdollistaa monipuolisemmat kuunteluominaisuudet, kuten jatkuvan lukemisen ja kuuntelun jatkamisen lukitulla näytöllä. Puhetuki toistaa ääneen vain julkaisun tekstisisällön, kuten lehtien artikkelit ja kirjojen luvut. Sisällysluettelossa ja muualla sovelluksessa on tarvittaessa käytettävä ruudunlukijaa.
Sovelluksen pistenäyttötuki
Pistenäyttöä käytetään ruudunlukijan avulla. Tällöin sovelluksen oma puhetuki on asetuksista otettava pois käytöstä. Artikkeleissa navigoidaan ruudunluvun eleillä.
Ensimmäinen käynnistys
Luetus-sovelluksen latauksen jälkeen sovellus pyytää käynnistyessään kirjautumista. Ensimmäiseen lomakekenttään kirjoitetaan Luetus-palvelun käyttäjätunnus ja toiseen salasana. Tarvittaessa salasanan saa näkymään näytöllä valitsemalla ”Näytä salasana”. Kirjautuminen tapahtuu painamalla ”Kirjaudu sisään”-painiketta. Sovellukseen kirjaudutaan Luetus®-palvelun käyttäjätunnuksella ja salasanalla, jotka saat palveluun rekisteröitymisen yhteydessä.
Kirjautumisen jälkeen näytölle tulee aloitusohje. Se suljetaan Aloita-painikkeesta, jonka jälkeen sovellus siirtyy Luetuksen päänäkymään.
Päänäkymän välilehdet
Yleistä
Päänäkymässä siirrytään välilehtien välillä alareunasta löytyvillä painikkeilla. Näkymässä navigoitaessa näytön vasemmassa yläreunassa on Takaisin-painike (<-kuvake), mikäli sovellus on välilehden alanäkymässä. Takaisin-painike esimerkiksi palaa sanomalehden julkaisunumeroiden luettelosta sanomalehtien luetteloon ja seuraavalla painalluksella julkaisutyyppien luetteloon. Jos internetyhteys ei ole toiminnassa, Julkaisut- ja Suosikit- välilehden sisältöä ei voida näyttää. Tällöin luettavissa on vain Ladatut-välilehdeltä löytyvät julkaisut.
Julkaisut
Julkaisut-välilehdellä on näkyvillä luettelo Luetus-palvelun julkaisuvalikoimasta. Julkaisut on lajiteltu julkaisutyyppeihin. Julkaisutyyppejä ovat muun muassa aikakauslehdet, järjestöjulkaisut, luettelot ja sanomalehdet. Julkaisutyypin valinnan jälkeen näkyviin tulee
luettelo tyyppiin kuuluvista julkaisuista. Esimerkiksi Näkövammaisten Airut löytyy tyypin järjestöjulkaisu alta. Julkaisun valinnan jälkeen valittavaksi tulee palvelusta löytyvät julkaisun numerot. Julkaisunumeron valitsemisen jälkeen julkaisu ladataan laitteelle ja sen sisällysluettelo avautuu. Edelliselle tasolle palauttava Takaisin-painike löytyy näytön vasemmasta yläreunasta. Jos lehden sijasta kyseessä on julkaisutyypiltään kirja, on tyypin valinnan jälkeen näkyvillä luettelo tyylilajeista, ja tyylilajin valinnan jälkeen kirjan nimi.
Julkaisutyypin valinnan jälkeen voi julkaisun lisätä Suosikit-välilehdelle Lisää suosikkeihin -painikkeella (sydän-kuvake). Jos julkaisu on jo suosikeissa, on painikkeen tekstinä ”Poista suosikeista”. Voit etsiä julkaisuja hakutoiminnolla sanahaulla. Tehdessäsi haun Julkaisut-välilehdellä hakutuloksissa näytetään kaikki löytyneet julkaisut, sekä kirjat että lehdet. Jos teet haun avattuasi jonkun julkaisutyypin, tuloksena näytetään ainoastaan sen julkaisut. Esimerkiksi vain kirjoja hakiessasi siirry ’Asiakasjulkaisuihin’ tai ’Celian E-julkaisuihin’. Voit etsiä niistä kirjoja myös lajityypin mukaisesti.
Suosikit
Suosikit-välilehdelle tulevat näkyviin ne julkaisut tai tyylilajit, jotka on valittu Julkaisut-välilehdeltä Lisää suosikiksi -painikkeella. Suosikkeja käytetään usein luettujen julkaisujen nopeampaan löytämiseen. Suosikit ovat luettelossa oman julkaisutyypin mukaisesti. Julkaisun vieressä on painike, jolla voit lukea uusimman numeron. Suosikki-luettelon alareunasta löytyvällä lataa kaikki -painikkeella kaikki suosikkijulkaisusi uusimmat numerot ladataan laitteelle. Tämä on hyödyllistä, jos joudut pitämään puhelintasi esimerkiksi lentotilassa. Näytön yläreunasta löytyy Muokkaa suosikkeja -painike, joka avaa näkymän suosikkien poistamiseksi. Suosikkijulkaisun poiston yhteydessä kysytään vahvistus. Muokkaus lopetetaan Lopeta muokkaaminen -painikkeesta.
Ladatut
Ladatut-välilehti sisältää avatut julkaisunumerot. Luettelossa olevat julkaisut on ladattu laitteelle ja niitä voi lukea ilman internetyhteyttä. Julkaisut ovat luettelossa järjestyneenä viimeksi avatusta vanhimpaan. Julkaisun voi poistaa laitteelta julkaisun nimen vierestä löytyvällä Poista kohde -painikkeella (roskakorikuvake). Oikeasta yläreunasta löytyvällä Näytä valikko -painikkeella (kolme pistettä) saat poistettua kaikki ladatut julkaisut tai kuukautta ja viikkoa vanhemmat julkaisut. Etsi-toiminto on myös käytettävissä ja se löytyy ruudun yläreunasta. Yläreunasta löytyy myös ”Tuo wlf-tiedosto” -painike, jolla Luetus-verkkopalvelusta esimerkiksi selaimella ladatun tiedoston voi avata Luetukseen
Asetukset
Asetukset-välilehdeltä löytyvät Yleiset ja Tekstistä puheeksi -asetukset, sekä tietoa ohjelmasta.
Yleiset asetukset sisältävät neljä valintaa:
- käytetäänkö ruudunlukijaa tekstin lukemiseen
- erotetaanko artikkelinäkymässä kappaleet tyhjällä rivillä toisistaan
- luetaanko julkaisua jatkuvalla luvulla. Jatkuvaluku vaihtaa automaattisesti seuraavaan artikkeliin julkaisua luettaessa.
- Ilmoitetaanko artikkelin loppumisesta tai vaihtumisesta puheella.
Tekstistä puheeksi -asetuksissa säädetään puheäänen nopeutta, korkeutta ja voimakkuutta. Käytettävän puheäänen voi valita suomen, ruotsin ja englannin kielille. Ohjelmasta-kohteen takaa löytyvät sovelluksen versiotieto ja linkit käyttöehtoihin, tietosuojakäytäntöön ja saavutettavuusselosteeseen. Kirjaudu ulos -painike poistaa tallennetut kirjautumistiedot ja vapauttaa valtuutuksen uudelle laitteelle.
Julkaisujen lukeminen
Julkaisussa liikkuminen
Julkaisun avaamisen jälkeen näkyviin tulee julkaisun päätaso. Tätä voi ajatella sisällysluetteloksi, jossa näkyvät pääotsikot. Esimerkiksi sanomalehdissä luettelossa ovat lehden osastot. Otsikon valinnan jälkeen avautuu joko uusi luettelo alaotsikoista tai artikkelin teksti. Alaotsikoita on mahdollista olla useita tasoja ennen kuin itse artikkeli avautuu. Artikkelin avautuessa käynnistyy sen ääneen lukeminen. Takaisin edelliselle tasolle pääset näytön vasemmasta yläreunasta löytyvällä Takaisin-painikkeella (<-kuvake). Mikäli julkaisua on luettu jo aiemmin, siitä on tallennettu viimeisin lukukohta. Tämä toimii kuin kirjanmerkki ja julkaisu avataan kyseiseen kohtaan. Viimeisimpään lukukohtaan siirrytään alareunasta löytyvällä Jatka lukemista -painikkeella. Alareunasta löytyvät myös painikkeet tekstihakuun ja artikkelien lukemiseen liittyviin asetuksiin.
Artikkelinäkymä eli lukuikkuna
Artikkelinäkymässä itse teksti on lukuikkunassa ja näytön vasemmassa yläreunassa on Sulje-painike (X-kuvake). Näytön alareunassa on lukemista ohjaavia painikkeita. Lukeminen artikkelinäkymässä tapahtuu sovelluksen oman puhetuen avulla tai ruudunlukijalla, jos olet valinnut asetuksissa ”Käytä ruudunlukijaa tekstin lukemiseen”. Sovelluksen omaa puhetukea käytettäessä toisto käynnistyy automaattisesti ja puheen voi pysäyttää artikkelinäkymän alareunan Tauko-painikkeella. Puheen voi käynnistää uudelleen Toista-painikkeesta. Artikkelia luettaessa käytössä ovat myös mediaohjaimet, jolloin toiston voi pysäyttää ja käynnistää esimerkiksi kuulokkeiden painikkeella tai ruudunlukijan kahden sormen kaksoisnapautuksella. Lukuikkunan alapuolelta löytyvät painikkeet Edellinen, Toista/Tauko, Seuraava ja Asetukset. Nämä asetukset vaikuttavat vain artikkelin lukemiseen ja poikkeavat yleisistä asetuksista, jotka esiteltiin kohdassa ”päänäkymän välilehdet”.
Asetukset-painike avaa artikkeliin liittyvien asetuksien näkymän, jossa voi vaihtaa selaustasoa, asettaa jatkuvan lukemisen tai säätää puheäänen asetuksia. Selaustapoja ovat lause, kappale ja artikkeli. Tämä valinta vaikuttaa siihen, millaisilla tasoilla Edellinen- ja Seuraava-painikkeet siirtyvät julkaisussa. Kun jatkuva luku on päällä, lukeminen jatkuu julkaisun loppuun, ellei sitä erikseen pysäytetä. Asetuksissa puheääneen voi vaikuttaa nopeuden, korkeuden ja voimakkuuden säätimillä. Näppäimistön asetukset kohdasta voit mukauttaa artikkelin lukemisessa käytettäviä näppäimiä, jos käytössäsi on näppäimistö. Asetus-näkymä suljetaan näytön vasemmasta yläreunasta löytyvällä Sulje-painikkeella.
Kun asetus ”Käytä ruudunlukijaa tekstin lukemiseen” on valittuna, näytön alaosasta löytyvät vain painikkeet edelliseen ja seuraavaan artikkeliin siirtymiseksi.
Ohjeen loppu