Mozilla Thunderbird -sähköpostiohjelman asennus ja mukautus

(Päivitetty: )

Sisällys

Mozilla Thunderbird on suosittu sähköpostiohjelma, joka on ladattavissa tietokoneelle ilmaiseksi. Se on hyvin monipuolinen ja helppokäyttöinen ohjelma, jolla onnistuu niin sähköpostin lähetys kuin vastaanottaminenkin.

Lisäksi siinä on tehokkaat hakutoiminnot ja se tukee myös viestien arkistointia, osoitekirjoja ja liitetiedostojen lähetystä. Ohjelma on saatavana suomenkielisenä.

Mozilla Thunderbirdin lataaminen

Vaikka sinulla olisikin jo Mozilla Thunderbird koneellasi, suosittelen lataamaan ja asentamaan uusimman version alla olevien ohjeiden mukaisesti. Mikäli koneellasi on 32-bittinen versio, poista se, jos käyttöjärjestelmäsi tukeekin 64-bittistä versiota. 64-bittisen voi suoraan päivittää päälle ilman poistoa. Tarkista ensin Windowsin järjestelmätyyppi, joka alle viiden vuoden ikäisissä koneissa onkin jo 64-bittinen. Vaikka 32-bitttinen versio toimiikin 64-bittisessä käyttöjärjestelmässä, on suositeltavaa asentaa saman bittinen versio kuin käyttöjärjestelmäsikin, jolloin toiminta on vakaampaa.

Tietoja koneestasi saat: Windows+R avaa suorita-ikkunan, jonka kenttään kirjoitat cmd ja painat Enter. Kirjoita avautuvaan komentokehote-ikkunaan systeminfo ja paina Enter, jolloin avautuu järjestelmän tiedot ja ruudunlukuohjelma lukee ne pienen viiveen jälkeen.

Nykyiset Windows 10 -versiot ovat yleensä 64-bittisiä, joten voit ladata uusimman 64-bittisen version seuraavasta linkistä ja valitse sivulta otsikoiden Finnish, suomi alta:
WINDOWS 64-BIT
https://www.thunderbird.net/fi/thunderbird/all/

Ladataksesi ohjelman 32-bittisen version siirry selaimellasi osoitteeseen:
https://www.mozilla.org/fi/thunderbird/?flang=fi

Valitse otsikon ”Tee sähköpostista helpompaa” alta linkki lataa ilmaiseksi aloittaaksesi latauksen.

Mozilla Thunderbirdin asentaminen

Avaa lataamasi tiedosto käynnistääksesi asennusohjelman. Voit tehdä tämän joko suoraan selaimestasi tai valita sen latauskansiostasi. Odota rauhassa, että asennusohjelma purkaa kaikki tarvittavat tiedostot. Tähän menee hetki. Jos käyttäjätilien valvonta kysyy: ”Sallitko ohjelman tehdä muutoksia tietokoneeseesi?” Vastaa kyllä.

Asennusohjelma käynnistyy. Ennen varsinaista asennusta kerrotaan, että asennusohjelma asentaa Mozilla Thunderbirdin tietokoneelle ja kehottaa sulkemaan kaikki muut avoimet ohjelmat asennuksen ajaksi, jotta tietokonetta ei tarvitsisi uudelleen käynnistää asennuksen päätteeksi. Jatka asennukseen valitsemalla Seuraava-painike.

Seuraavassa vaiheessa kysytään asennusvaihtoehtoa. Valitse Oletus, sillä se sisältää kaiken tarvittavan päivittäistä käyttöä ajatellen. Mukautettu asennus on tarkoitettu edistyneille käyttäjille.

Jos haluat käyttää Thunderbirdiä tietokoneesi oletussähköpostiohjelmana, rastita myös valintaruutu Aseta Thunderbird järjestelmän oletussähköpostiohjelmaksi. Voit toki muuttaa tätä valintaa myös myöhemmin. Jatka Seuraava-painikkeella eteenpäin.

Yhteenveto-vaiheessa ohjelma kertoo seuraavaksi suorittavansa asennustoimenpiteet. Näitä ei tarvitse muuttaa, joten aloita Mozilla Thunderbirdin asennus Asenna-painikkeella.

Mozilla Thunderbirdiä asennetaan tietokoneelle. Odota rauhassa, tässä menee hetki. Ohjelma ilmoittaa asennuksen valmistumisesta. Kun Mozilla Thunderbirdin asennus on valmis, poistu asennusohjelmasta painamalla Valmis-painike.

Sähköpostitilin lisääminen Thunderbirdiin

Sähköpostitilien luominen Mozilla Thunderbirdissä riippuu siitä, onko kyseessä uusi asennus, määritetäänkö ensimmäistä tiliä vai halutaanko ohjelmaan lisätä esimerkiksi toinen tili.

Käytän esimerkissä nimeä Matti Mallikas ja verkkotunnuksena verkkotunnus.fi. Vaihda tunnukset ja osoitteet vastaamaan omaa tilannettasi. Verkkotunnus voisi olla: dnainternet.net, kolumbus.fi, gmail.com, saunalahti.fi tai pp.inet.fi.

Käynnistä Mozilla Thunderbird joko työpöydän pikakuvakkeesta tai Käynnistä-valikon kautta.

Lisätäksesi uuden sähköpostitilin Mozilla Thunderbirdiin, valitse aloitussivulta Tilit, Luo uusi tili, Sähköposti.

Nyt Avautuu Tervetuloa Thunderbirdin käyttäjäksi -ikkuna, joka avautuu myös, kun Thunderbird käynnistyy automaattisesti asennuksen jälkeen.

Aloita sähköpostitilin lisääminen syöttämällä ensin sen perustiedot.

Nimi -kenttään tulee nimesi muille näkyvässä muodossa. Tämä näkyy mm. vastaanottajalle lähettämissäsi viesteissä. Käytä sellaista nimeä, josta vastaanottaja tunnistaa sinut helposti: Matti Mallikas

Sähköpostiosoite -kenttään tilisi sähköpostiosoite muodossa:
matti.mallikas@verkkotunnus.fi

Salasana -kenttään kirjoitat tilisi salasanan. Kun laitat ruksin Tallenna salasana -kohtaan, sinun ei tarvitse täyttää salasanaasi joka kerta uudelleen, kun tarkistat sähköpostisi tai lähetät viestin. Käytä tätä valintaa vain tietokoneilla, jotka ovat omassa käytössäsi.

Jatka eteenpäin painamalla Jatka-painiketta.

Thunderbird ilmoittaa löytäneensä toimivat asetukset. Pidetään valinta IMAP (etäkansiot) -kohdassa, mutta muokataan hieman määrityksiä painamalla Muokkaa asetuksia. Mikäli tilisi verkkotunnus on yleisesti tunnettu kuten gmail.com, outlook.com tai hotmail.com, ei muokkaus ole tarpeen.

Suomalaisten ja tuntemattomampien palveluntarjoajien tileissä vaihda saapuvan sähköpostin portiksi 993 ja lähtevän postin portiksi 465 tai vaihtoehtoisesti 587. Tee muutokset yhdistelmäruuduista (pudotusvalikot).

Vaihda molempien palvelimien SSL-salauksen tyypiksi SSL/TLS myös pudotusvalikosta.

Korjaa saapuvan sähköpostipalvelimen osoite operaattorisi mukaiseksi.
DNA: mail.dnainternet.net
Elisa: mail.kolumbus.fi
Saunalahti: pop.saunalahti.fi
Telia: mail.inet.fi

Korjaa lähtevän sähköpostipalvelimen osoite operaattorisi mukaiseksi.
DNA: smtp.dnainternet.net
Elisa: smtpa.kolumbus.fi
Saunalahti: posti.saunalahti.fi
Telia: mail.inet.fi

Vaihda Käyttäjätunnus-kenttiin käyttäjänimi oikeaan muotoon esim. matti.mallikas tai vaikkapa Telialaiseen tapaan mallma-1.

Suoritettuasi muutokset, paina ensin Testaa asetuksia uudelleen. Jos olet antanut kaikki tiedot oikein, Valmis-painikkeen pitäisi olla käytettävissä. Viimeistele tilin asennus valitsemalla Valmis.

Gmail-sähköpostitilille pitää sallia Thunderbirdin käyttö, joka tapahtuu Valmis-painikkeen jälkeen avautuvalla sivulla. Syötä Gmail-sähköpostisi osoite, sille varattuun kenttään, mikäli se ei siellä jo ole. Valitse Seuraava-painike ja syötä Gmail-tilisi salasana ja paina Enter tai hyväksy kentän jälkeen tulevalla Kirjaudu sisään -painikkeella. Kirjautumisen jälkeen avautuu sivu, missä kerrotaan, mitä olet tekemässä. Jatka sivun alalaidan Salli-painikkeella, joka antaa Thunderbirdille luvan käyttää Google-tiliäsi. Sähköpostitili on nyt määritetty Mozilla Thunderbirdiin. Voit jatkossa lukea ja lähettää sähköpostia suoraan ohjelmasta. Voit lisätä myös allekirjoituksia, vaihtaa muita asetuksia ja mukauttaa ohjelman toimintaa Thunderbirdin asetuksista.

Viestinäkymän muokkaaminen saavutettavammaksi Näytä-valikolla

Näytä-valikosta voit muuttaa viestilistan näkymää näppäinkäyttöystävällisemmäksi, jolloin Thunderbirdistä tulee Windows Live Mail -sähköpostiohjelman tyyppinen käytettävyydeltään.

Kun Thunderbird on käynnistynyt, siirry Sarkaimella ensin tilinimesi kohdalle (matti.mallikas@verkkotunnus.fi) ja valitse Nuolella alas Saapuneet. Siirry edelleen Sarkaimella, kunnes tulet jonkin Saapuneen viestin kohdalle. Tämä on tärkeää, koska etenkin Näytä-valikon asetukset alempana kohdistuvat näin Saapuneet kansioon. Joskus voi olla hyvä muuttaa myös muiden kansioiden Näytä-valikon asetuksia Saapuneet-kansion kaltaiseksi. Kaikki kansiotkin voi muuttaa kerralla Saapuneet-näkymän kaltaiseksi sarakeotsikoiden oikealla puolella olevalla painikkeella reittiä: Valitse näkyvät sarakkeet -> Käytä sarakkeita… -> Kansiolle ja sen alikansioille… -> matti.mallikas@verkkotunnus.fi -> matti.mallikas@verkkotunnus.fi ja Enterin jälkeen ohjelma pyytää vahvistuksen ” Asetetaanko avoimen kansion sarakkeet kansiolle matti.mallikas@verkkotunnus.fi ja sen alikansioille? OK-painikkeeseen Enter, jonka jälkeen kaikkien kansioiden sarakkeiden näkymä on samanlainen kuin Saapuneet-kansiolla. Sitä ennen Näytä-valikosta pitää ensin muuttaa näkymä näppäinkäyttöystävällisemmäksi. Tästä tarkemmin ohjeen lopussa.

Näkymän muokkaaminen

Alt ja Nuolella oikealle Näytä valikkoon tai pikanäppäimellä Alt+N avaat sen.

Työkalupalkit-alivalikolta:
Poista kaikki muut valinnat paitsi Tilarivi. Valinta ja poistohan tapahtuu valikolla Enterillä, kun ensin Avaat sen Alt+N ja Nuoli oikealle sekä Nuolella alas valitset vaihtoehdon. Mikäli on tarve nähdä valikkorivi ruudun yläreunassa, valitse Enterillä Työkalupalkit-alivalikolta Valikkopalkki, jolloin se tulee valituksi ja palkki ilmestyy yläreunaan. Jos Tilarivi tuntuu antavan liikaa turhaa tietoa, voit poistaa sen vastaavasti Työkalupalkit-alivalikolta valitsemalla Nuolella alas Tilarivi ja sen kohdalla Enter.

Alt+N ja Nuoli alas Ruudun asettelu.
Ruudun asettelu-alivalikolta:
Poista valinta Viestipaneeli, jonka voi tehdä myös pikanäppäimellä F8, millä sen saa päälle ja pois. Oletuksena onkin valittuna Perinteinen ja Kansiopaneeli, jotka annat olla valittuna.

Alt+N ja Nuolella alas Tänään-ruutu.
Tänään-ruutu-alivalikolta:
F11-pikanäppäimellä Näytä Tänään-ruutu pois tai Nuoli oikealle ja Enter.

Alt+N ja Nuolella alas Järjestelyperuste.
Järjestelyperuste-alivalikolla:
Jos haluat pitää uusimman viestisi alimpana, älä tee mitään. Jos haluatkin uusimman ylimmäiseksi, avaa alivalikko Nuolella oikealle ja paina j-kirjain tai paina neljä Nuolta ylös valitaksesi Laskeva järjestys sekä paina Enter. Järjestelyperuste-alivalikosta valitaan tarvittaessa myös Viestiketjuina, mikäli haluat nähdä viestisi ketjutettuina. Oletuksena viestit näytetään yksittäin, mikä on ruudunluvulla helpompaa.

Alt+N ja Nuolella alas valintaan Näytä liitteet viestiin sisällytettynä, joka on oletuksena valittu. Poista valinta Enterillä, jolloin niitä ei näytetä viesteihin sisällytettynä vaan erillisinä liitetiedostoina. Jotkut haluavat kuitenkin nähdä esim. kuvat heti avatessaan viestin, joten heille sopii tuo oletusasetus.

Thunderbirdin asetukset

Mozilla Thunderbirdissä on kahdenlaisia asetuksia – asetukset ja tiliasetukset. Molempiin asetuksiin pääset Työkalut-valikosta (Alt+Y).

Tiliasetuksissa voit lisätä, muokata ja poistaa mm. sähköposti-, pikaviesti- ja syötetilejä ja hallita ohjelman toimintaa tilikohtaisesti. Muokattaviin asetuksiin kuuluvat mm. palvelinten määritykset, automaattisen viestien tarkistuksen aikavälit, kansiorakenne, viestirakenne ja allekirjoitukset, roskaposti- ja synkronointi-asetukset.

Lisäksi voit määrittää vastaanottokuittauksia ja digitaalisia allekirjoituksia.

Ensin valitset Nuolilla alas / ylös vasemmanpuoleisesta valikosta (puunäkymä) tilin, jonka asetuksia haluat muuttaa. Sarkaimella liikut muokattavien vaihtoehtojen välillä. Asetukset on jaettu välilehdille kategorioittain, niiden tyypin mukaan. Varsinaiset tilien luonnit ja poistot löytyvät Tilitoiminnot-painikkeen alta.

Asetuksissa voit määrittää ohjelman yleisiä asetuksia mm. käyttöliittymän, äänimerkkien, viestien ulkoasun, muodon ja priorisoinnin, turvallisuuden ja liitetiedostojen suhteen. Asetusten kautta voit siis hallita ohjelman yleistä toimintaa – sähköpostitileistä riippumatta.

Kun avaat Asetukset Työkalut-valikolta, kohdistin siirtyy automaattisesti Etsi asetuksista -hakukenttään, mistä eri asetuksia voisi hakea. Vasemmassa reunassa on luettelo asetustyypeistä: Yleiset, Viestin kirjoitus, Yksityisyys ja turvallisuus, Keskustelut sekä Kalenteri. Aiemmissa versioissa luettelo oli pidempi, mutta nyt suurin osa asetuksista löytyy Yleisistä, eikä muutoksia tarvitse tehdä kuin kolmelle ensimmäiselle asetustyypille.

Hakukentästä siirryt kahdella Shift+Sarkaimella asetustyyppien luetteloon, missä selaat luettelon asetustyyppejä Nuolilla alas / ylös. Enää luettelo ei pyörähdä ympäri, vaan alimmaisesta, Kalenteri-välilehdestä pääset vain edelliseen vaihtoehtoon Nuolella ylös. Liiku valitun asetustyypin valintojen välillä Sarkaimella. Kun olet käynyt läpi kaikki valitun asetustyypin valintavaihtoehdot, palaat takaisin asetustyyppien luetteloon, kyseisen tyypin kohdalle. Asetuksista ei enää löydy OK- eikä Peruuta-painiketta, vaan muutokset tallentuvat, kun suljet Asetukset-välilehden Ctrl+W:llä.

Näppäinkäytölle suositeltavat asetukset

Tässä mainitaan vain vaihtoehdot, missä tehdään muutoksia. Välilyönti rastittaa tai poistaa rastin ja voit liikkua myös h-kirjaimella otsikoittain sekä Sarkaimella vaihtoehto kerrallaan.

Yleiset-otsikon alta

Näytä aloitussivuna viestikentässä Thunderbirdin käynnistyessä: rasti pois
Salli hakukoneen Windowsin haku etsiä viesteistä: rastita

Kieli ja ulkoasu -otsikon alta

Vieritysryhmä, Vieritä sivua automaattisesti: rasti pois

Saapuva sähköposti -otsikon alta

Uuden viestin saapuessa, Näytä hälytys ja Näytä ilmoitusalueen kuvake: rastit pois.

Lukeminen ja näyttäminen -otsikon alta

Avaa viestit -ryhmä: Nuolella alas valintapainike vaihtoehtoon Uuteen viesti-ikkunaan ja rastita Sulje viesti-ikkuna kun viesti siirretään tai poistetaan. Huom! Kaksi edellistä valintaa mahdollistavat viesti-ikkunan sulkemisen Escillä kuten Windows Live Mailissa. Kun palaat Sarkaimella luetteloon, asetustyypin Yleiset kohdalle, valitse nyt Nuolella alas Viestin kirjoitus.

Viestin luominen otsikon alta

Pyydä vahvistus, kun viesti lähetetään pikanäppäimillä: poista rasti, jolloin Ctrl+Enter lähettää viestin.
Palaa jälleen Sarkaimella muiden valintojen yli luetteloon sekä Nuolella alas valitse Yksityisyys ja turvallisuus.

Yksityisyys-otsikon alta

Sähköpostin sisältö -ryhmässä Salli etäsisältö sähköposteissa: rastita.
Lähetä sivustoille ”Do Not Track”-signaali, joka kertoo ettet halua sinua seurattavan: rastita.

Roska-otsikon alta

Kun merkitsen viestin roskapostiksi: rastita.

Thunderbirdin tietojen keräys ja käyttö -otsikon alta

Salli, että Thunderbird lähettää teknisiä ja käyttötilastoja Mozillalle: rasti pois.
Salli, että Thunderbird lähettää lähettämättömät kaatumisilmoitukset puolestasi: rasti pois.

Thunderbirdin sarakeotsikoiden järjestäminen

Näytä tai piilota sarakkeita Mozilla Thunderbirdissä NVDAlla. Luettavat tiedot ovat sarakeotsikoissa, viestiluettelon yläpuolella. Oletusasetuksilla näkyvät seuraavat sarakkeen otsikot:

Viestiketju (näytä viestiketjut), Tähti (järjestä tähden olemassaolon mukaan), Liitteet (Järjestä liitteiden mukaan), Aihe (järjestä aiheen mukaan), Luettu (järjestä luettujen mukaan), Keskustelukumppanit (järjestä keskustelukumppaneiden mukaan), Roskapostitila (järjestä roskapostitilan mukaan), Päiväys (järjestä päiväyksen mukaan). Ne ovat oletuksena suunnilleen tuossa järjestyksessä, minkä NVDA meille lukee.

Sarakeotsikkorivin päässä on painike Valitse näkyvät sarakkeet, minkä alta avautuu valikko, mistä Enterillä joko poistetaan valinta (piilotetaan) tai valitaan (näytetään sarakkeiden halutut otsikot.

Suosittelen piilotettavaksi eli ota valintatäppä pois neljästä sarakkeesta Enterillä:
Viestiketju, Tähti, Luettu ja Roskapostitila sekä lisää Enterillä valintatäppä Tila-vaihtoehtoon. Näin ollen näkyviin jää viisi sarakeotsikkoa joko tekstinä tai symbolina: Liitteet, Aihe, Tila, Keskustelukumppanit, ja Päiväys.

Piilota tai näytä sarakkeita

Jos haluat lisätä sarakkeita tai piilottaa niitä, avaa Thunderbird ja siirry ensin viestiluetteloon Välilyönnillä tai T-kirjaimella sekä postilaatikon (Saapuneet) ensimmäiseen viestiin Home-näppäimellä. Varmista, että NVDAssa Asetukset -> Tarkastelukohdistin vaihtoehto Yksinkertainen tarkastelutila on valittu (oletuksena on).

Valitse objektin tarkastelu NVDA+numeroryhmän 1 (NVDAn käynnistyttyä oletustila). Mikäli se on jo valittuna, NVDA sanoo: ”ei edellistä tarkastelutilaa”.

  1. Paina NVDA+numeroryhmän 4, kunnes tulet vaihtoehtoon Luettelo.
  2. NVDA+numeroryhmän 2 avaa sarakkeen otsikon Viestiketju ja NVDA toteaa lisäksi: ”sarakkeen otsikko, näytä viestiketjut”.
  3. Paina NVDA+numeroryhmän 6 kahdeksisen kertaa, kunnes kuulet NVDAn sanovan: ”Valitse näkyvät sarakkeet-painike”, joka on otsikkorivin oikeanpuoleisin valintavaihtoehto.
  4. NVDA+numeroryhmän / (laskimen 8 yläpuolella), siirtää hiirikohdistimen tuon painikkeen kohdalle.
  5. Numeroryhmän / suorittaa painikkeelle hiiren vasemman napsautuksen, jolloin Valitse näkyvät sarakkeet -valikko avautuu.
  6. Nuolella alas etsi valikolta Viestiketju ja poista valinta Enterillä. Nuolella alas etsi lisäksi Tähti, Roskapostitila ja Luettu sekä poista niistä valinnat Enterillä. Etsi vielä Tila ja lisää siihen valinta Enterillä, jolloin kuulet jo viestilistalla, onko viesti uusi, luettu, vastattu välitetty tai postituslistalta (statusCol).

Järjestä Thunderbirdin sarakeotsikot

Tila-sarake on hyvä olla joko aivan vasemmassa reunassa tai Keskustelukumppanin jälkeen, jolloin NVDA kertoo myös heti viestin tilan, kun sen kohdalle siirryt viestiluettelossa. Toisena sarakeotsikko Liitteet ja kolmanneksi sen oikealle puolelle siirretään Keskustelukumppanit, jolloin lähettäjä kerrotaan ennen otsikkoa. Aiheen voi vaihtoehtoisesti raahata myös Päiväys-otsikon päälle, missä sen vapautus vaihtaa myös lähettäjän ennen aihetta.

Jos haluat järjestellä sarakkeita, avaa Thunderbird ja siirry ensin viestiluetteloon Välilyönnillä tai t-kirjaimella sekä postilaatikon (Saapuneet) ensimmäiseen viestiin Home-näppäimellä.

Valitse objektin tarkastelu NVDA+numeroryhmän 1 (NVDAn käynnistyttyä oletustila). Mikäli se on jo valittuna, NVDA sanoo: ”ei edellistä tarkastelutilaa”.

  1. Paina NVDA+numeroryhmän 4, kunnes tulet vaihtoehtoon Luettelo.
  2. NVDA+numeroryhmän 2 avaa sarakkeen otsikon Liitteet ja NVDA toteaa lisäksi: ”sarakkeen otsikko, järjestä liitteiden mukaan”.
  3. Paina NVDA+numeroryhmän 6 kerran, kunnes kuulet NVDAn sanovan: ”Aihe sarakkeen otsikko, järjestä aiheen mukaan”.
  4. NVDA+numeroryhmän / siirtää hiirikohdistimen Aihe-sarakeotsikon kohdalle.
  5. Shift+numeroryhmän / lukitsee vasemman hiiripainikkeen Aihe-otsikkoon, johon pitää lukita myös hiiren oikea painike, jotta raahaaminen onnistuu eikä sekoiteta viestijärjestystä. Jos kuitenkin niin pääsee käymään, palautetaan järjestys Päiväys-otsikkoa napauttamalla hiiren vasemmalla painikkeella eli laskimen /.
  6. Shift+numeroryhmän * (laskimen 9 yläpuolella) lukitsee myös hiiren oikean painikkeen Aihe-otsikkoon.
  7. NVDA+numeroryhmän 6 kolmesti siirtää navigointiobjektin Päiväys-otsikon päälle, mihin NVDA+numeroryhmän / siirtää hiirikohdistimen.
  8. Shift+numeroryhmän / ja Shift+numeroryhmän * vapauttavat hiiren vasemman ja oikean painikkeen, jolloin Aihe-sarakeotsikko raahautuu Keskustelukumppanin oikealle puolelle, Päiväyksen eteen. Vaihtoehtoisesti voi myös yrittää samaan tapaan raahata Keskustelukumppanit-sarakeotsikon vasemmalle, Aihe-otsikon päälle, joka tuottaa saman lopputuloksen.
  9. Raahaa myös tuo Tila-otsikko Keskustelukumppanit-otsikon päälle tai vaihtoehtoisesti Aihe-otsikon päälle, jolloin kuulet ensimmäisenä myös viestien tilat, kun selaat viestilistaa Nuolilla alas tai ylös. Tilahan on joko kolmantena tai neljäntenä Liitteistä oikealle eli Nvda+numeroryhmän 6:lla.

Muutokset postilaatikon kaikkiin kansioihin

  1. Paina NVDA+numeroryhmän 4, kunnes tulet vaihtoehtoon Luettelo.
  2. NVDA+numeroryhmän 2 avaa sarakkeen otsikon Liitteet ja NVDA toteaa lisäksi: ”sarakkeen otsikko, järjestä liitteiden mukaan”.
  3. Paina NVDA+numeroryhmän 6 viisi kertaa, kunnes kuulet NVDAn sanovan: ”Valitse näkyvät sarakkeet-painike”.
  4. NVDA+numeroryhmän / siirtää hiirikohdistimen tuon painikkeen kohdalle.
  5. Numeroryhmän / suorittaa painikkeelle hiiren vasemman napsautuksen, jolloin Valitse näkyvät sarakkeet -valikko avautuu.
  6. Nuolella ylös pääset suoraan alimpaan valintaan eli Käytä sarakkeita…, minkä alavalikko avautuu Nuolella oikealle.
  7. Nuolella alas valitset Kansiolle ja sen alikansioille…-alavalikon sekä Nuolella oikealle oman tilin nimisen kansion ja mahdollisesti Nuolella alas voit vielä vaihtaa muuhunkin sähköpostitiliin.
  8. Kun avaat vielä tuon tilin nimisen alikansion Nuolella oikealle, löytyy sieltäkin Tilisi niminen kansio, minkä hyväksyt Enterillä.

Nyt avautuu Saatetaanko muutokset voimaan? -valintaikkuna, missä kysytään, että asetetaanko avoimen kansion sarakkeet edellä valitulle kansiolle ja sen alikansioille? OK:lla eli Enterillä muutokset saadaan kaikkiin kansioihin ja jopa eri sähköpostitileihinkin.

Tekijä: Hannu Suvanto

Artikkeli päättyy