Äänijulkaisun nimen lukeminen PRS-ohjelmassa

Äänilehtien erilaisten jakelutapojen monipuolistuminen cd-levyjen rinnalla vaikuttaa myös ihmisäänellä luettujen lehtien tekemiseen. Jos ensimmäinen wav- tai mp3-tiedosto (julkaisun nimi + muuta luettua tekstiä) on liian pitkä, Daisy-soittimeen suoraan verkkojulkaisuna menevät lehdet eivät siirry jakeluun asiakkaalle, vaikka tulevatkin perille Näkövammaisten liiton tuotantojärjestelmään.

Näin luet lehden nimen oikein

Lue julkaisun nimi ensimmäiseen jaksoon (Section), johon ei lueta mitään muuta, jotta siitä ei tule liian pitkää. Esimerkki: ”Oma Lehti numero 2 2024”. Tervehdykset tai muut tavat jatkaa lukemista aloitetaan uudesta jaksosta numero 2.

Tarkista myös, että ensimmäiseen jaksoon tulee vain yksi wav- (tai mp3) -tiedosto. Yhdistä wav-tiedostot tarvittaessa käsin tai säädä äänitysohjelmassa tauon pituutta. Julkaisun nimi katkeaa uudemmilla kuuntelulaitteilla kesken.

Äänitettyäsi ensimmäiseen jaksoon vain julkaisun nimen, klikkaa hiirellä seuraava jakso numero 2 aktiiviseksi tai siirry siihen näppäimistön nuolinäppäimellä nuoli alas. Jatka tästä normaalisti julkaisun äänittämistä.

Kuvassa ensimmäisen jakson (ylempi näkymä) ainoa fraasi maalattuna (alempi näkymä).

Fraasien yhdistäminen

Julkaisun nimen jakautumista useaksi fraasiksi voi korjata kahdella tavalla.

Kokeile muuttaa äänitysasetuksista kohtaa ”Phrase pause time”. Vaihda aika pidemmäksi kuin oletusarvo 0.4 sekuntia, jolloin hengähdystauot eivät jaa sitä useammaksi tiedostoksi. Pääset asetuksiin hiirellä valikkoriviltä Option à Record tai näppäimistön avulla Ctrl + R.

Voit myös yhdistää käsin usean fraasin yhdeksi fraasiksi. Valitse yhdistettävät fraasit hiirellä. Klikkaa ensimmäistä fraasia ja paina näppäimistöstä Shift ja klikkaa viimeistä yhdistettävää fraasia, niin että kaikki näkyvät maalattuna, sinisenä. Klikkaa fraasien päällä hiiren oikealla tai mene Edit-valikkoon ja valitse Join… Paina OK-painiketta, kun kysytään ”Join the phrase?”.

HUOM! Tarkista aina, ettei ensimmäinen fraasi ole tyhjä, jos fraasien yhdistäminen ei onnistunut. Poista se, jos sellainen syntyi. Julkaisulle ei tule muuten nimeä, ja cd-levyä Daisy-soittimella kuunteleva voi luulla, että cd-levy on tyhjä. Joillain cd-levyillä voi olla useita äänilehtiä. Jos julkaisulla ei ole nimeä, niin kuulija ei osaa ottaa lehteä luettavaksi, vaan siirtyy seuraavaan levyllä olevaan lehteen.

Artikkeli päättyy