Android helppokäyttöisyystoiminnot
(Päivitetty: )
Sisällys
Android-käyttöjärjestelmiä on eri laitevalmistajien mobiililaitteissa. Helppokäyttöisyys-ominaisuudet voivat helpottaa käyttämistä muuttamalla näytön näkymää tai puhumalla näytön sisältöä. Helppokäyttöisyys-ominaisuudet vaihtelevat valmistajakohtaisesti. Nämä ominaisuudet löytyvät asetuksista joko helppokäyttöisyys tai esteettömyys valikoista. Ne voivat myös löytyä lisäasetusten tai järjestelmäasetusten alta.
Teksti puhuttuna lukee näytöllä olevan tekstin ilman, että eleet muuttuvat. Näytön oikeaan alakulmaan ilmestyy helppokäyttöisyyden symboli. Napauta symbolia ja sitten tekstiä, jonka haluat kuulla.
Suurennusele voidaan laittaa päälle liukukytkimestä. Suurennusele otetaan käyttöön yhden sormen kolmoisnapautuksella. Tämän jälkeen näyttöä voidaan suurentaa/pienentää peukalo-etusormi nipistyseleellä. Yhden sormen kolmoisnapautuksella ele saadaan pois käytöstä.
Helppokäyttöisyydestä löytyvät mm. suurikontrastiset fontit, käänteiset värit, fonttikoko ja tyyli sekä näytön zoomaus.
Puheeseen perustuva ruudunluku ominaisuus on joko Voice Assistant (Samsungin laitteissa) tai TalkBack (muiden valmistajien laitteissa).
Suora käyttö ominaisuuden alle voidaan laittaa eri helppokäyttöisyysasetuksia. Ne saadaan käyttöön painamalla virtanäppäintä ja äänenvoimakkuuden lisäysnäppäintä nopeasti samaan aikaan. Laitteissa, joissa on kotipainike, suora käyttö on kolme nopeaa kotipainikkeen painallusta.
TalkBack on myös mahdollista asettaa käynnistymään ja sulkeutumaan, kun molempia äänenvoimakkuuspainikkeita pidetään pohjassa muutama sekunti.
Jos jokin toiminto ei löydy, voi sitä hakea asetukset ikkunassa olevan suurennuslasikuvakkeen kautta. Ruudunluku sanoo tämän kohdalla hae asetuksista.
TalkBackin eleet
Kun ruudunluku toiminto käynnistyy, muuttuvat sormilla tehtävät eleet. Sovellus avataan siten, että ensin kosketetaan kuvaketta ja sen jälkeen napautetaan yhdellä sormella kahdesti. Kaksoisnapautuksen ei tarvitse osua kuvakkeeseen, vaan sen voi tehdä missä kohtaa näyttöä tahansa. Sivua vaihdetaan kahden sormen pyyhkäisyllä oikealle tai vasemmalle. Näyttöä vieritetään kahden sormen pyyhkäisyllä ylös tai alas.
Navigointi TalkBackilla
TalkBackissa on mahdollista muuttaa sitä, miten yhden sormen vaakapyyhkäisyt toimivat. Tämä vastaa iPhonen roottoria. Yhden sormen pystypyyhkäisyillä voit selata käytettävissä olevia vaihtoehtoja. Yleensä valittuna on oletus, jolloin yhden sormen vaakapyyhkäisyt liikkuvat näytön kohteiden välillä. Muita vaihtoehtoja ovat mm. merkit, sanat ja kappaleet.
Kun haluat taas käyttää yhden sormen vaakapyyhkäisyjä normaaliin tapaan, palauta valinta kohtaan oletus.
TalkBackin Kulmaeleet
TalkBackissa monet toiminnot tehdään. kulmaeleiden avulla. Kulmaeleet koostuvat kahdesta näytöllä tehtävästä pyyhkäisystä, jotka muodostavat ikään kuin kulman. Näytölle sormella piirretty iso-L kirjain on alas-oikealle-ele.
Ele kannattaa tehdä siten, että jälkimmäinen pyyhkäisy on selvästi ensimmäistä lyhyempi. Sormea ei saa nostaa näytöltä pyyhkäisyjen välillä.
Kulmaele ylös-oikealle
Tämä ele avaa TalkBackin paikallisen kontekstivalikon. Siinä voi olla sovelluksesta riippuen erilaisia kohteita. Valikosta löytyvät aina TalkBackin navigointitoiminnot, jotka on kuvattu tarkemmin edellä. Jos valikossa on muitakin kohteita, navigointitoiminnot ovat kohdan navigointi alla. Jos muita kohteita ei ole, navigointitoiminnot löytyvät suoraan valikon päätasolta.
Kun valitset jonkin navigointitoiminnoista, se muuttuu vaakapyyhkäisyjen senhetkiseksi toiminnoksi. Valikko toimii siis vastaavasti kuin yhden sormen pystypyyhkäisyt.
Paikallisesta kontekstivalikosta löytyy usein myös kohta toiminnot. Tämän kohdan sisältö riippuu käytettävästä sovelluksesta. Samoihin toimintoihin pääsee käsiksi myös kaksoisnapautus ja pitoeleellä. Esim. sähköpostisovelluksessa toiminnoista löytyvät viestin poisto, arkistointi jne.
Kulmaele ylös-vasemmalle
Tämä ele vie suoraan aloitusnäytölle (vastaava kuin iPhonen kotivalikko). Jos laitteessa on fyysinen kotipainike, saman toiminnon saa tehtyä sillä. Jos sellaista ei ole, voidaan käyttää joko tätä elettä tai alareunasta keskeltä löytyvää aloitus-painiketta.
Kulmaele alas-oikealle
Tällä eleellä avataan TalkBackin yleinen kontekstivalikko. Tältä valikolta löytyy erilaisia TalkBackin omia toimintoja, kuten jatkuva luku ja TalkBack-asetukset. Toimintoja voi selata normaalisti yhden sormen vaakapyyhkäisyillä ja aktivoida kaksoisnapauttamalla.
Kulmaele alas-vasemmalle
Tämä ele aktivoi takaisin painikkeen. Sillä pääsee sovelluksesta riippumatta aina edelliseen näyttöön. Jos ollaan jo sovelluksen etusivulla, painike vie takaisin aloitusnäyttöön. Saman toiminnon voi tehdä myös näytön vasemmasta alakulmasta löytyvällä takaisin-painikkeella.
Tekstin kirjoittaminen
Useimmissa Android-laitteissa tekstin kirjoittaminen tapahtuu virtuaalisella näppäimistöllä. Jos käytetään ruudunlukua, kirjoitustyylinä on yleensä kosketuskirjoitus. Silloin kirjainten välillä liikutaan kuljettamalla sormea näytöllä ja kun sormi nostetaan, kohdalla ollut kirjain tulee tekstiin.
Joissakin laitteissa (ainakin osassa Samsungin valmistamissa) on mahdollista käyttää myös kaksoisnapauttamalla tapahtuvaa kirjoittamista. Silloin kirjaimia voidaan selata joko yhden sormen vaakapyyhkäisyillä tai liu’uttamalla sormea näytöllä. Kirjain tehdään kaksoisnapauttamalla näyttöä.
Aloitusnäyttö
Androidiin on saatavilla useita erilaisia aloitusnäyttösovelluksia. Niiden toiminnot vaihtelevat ja myös saavutettavuudessa on eroja.
Jotkin toiminnot ovat kuitenkin samanlaisia monissa aloitusnäytöissä. Usein kuvakkeet on oletusarvoisesti sijoiteltu siten, että yläreunassa on hakukenttä, josta voi suoraan tehdä Googlehaun. Sen alapuolella ovat sovellusten kuvakkeet, jotka käyttäjä voi itse valita. Kaikkien sovellusten kuvakkeet löytyvät näytön alareunan sovellukset painikkeesta.
Alareunasta löytyy usein myös laitteen mukana tulleita perussovelluksia, kuten Viestit, Puhelin ja Chrome-selain.
Ilmoitusalue
Näytön yläreunassa näkyvät aina uusimmat ilmoitukset sekä tilatiedot kuten kellonaika ja akun varaus. Kun kohdistus on näytön yläreunassa ja pyyhkäiset kahdella sormella ylhäältä alaspäin, pääset ilmoitusalueelle. Ilmoitusalueella on mahdollista muuttaa joitakin asetuksia, kuten wifi, bluetooth yms. Lisäksi sieltä löytyvät kaikki ilmoitukset. Viimeisenä on painike, jolla ilmoitukset saa tyhjennettyä.