Blindsquare-paikannin sokeille

(Päivitetty: )

Sisällys

BlindSquare on näkövammaisille suunniteltu iPadissa ja iPhonessa toimiva puhuva paikannin. Se antaa tietoa omasta sijainnista, lähellä olevista kaduista ja erilaisista kohteista. BlindSquare käyttää laitteiden omaa GPS:ää ja kompassia. Erilaisten kohteiden ja paikkojen löytyminen perustuu julkiseen Foursquare peliin, jossa pelaajat tallentavat oman tai yrityksensä sijainnin samalla myös Blindsquaren käyttöön.

BlindSquare etsii paikkoja määritellyn säteen sisällä. Voit valita, millaisia kohteita etsit: kahviloita kauppoja tai vaikkapa museoita. Blindsquaren avulla voit tallentaa omia paikkoja, jolloin sovellus kertoo niitä seuraavan kerran lähestyessäsi tietoa paikan sijainnista ja etäisyydestä.

Blindsquaren asetuksista voit valita, kerrotaanko suunta kellotauluna, asteina vai suhteellisena. Sovelluksen avulla saat selville lähimmän katuosoitteen ja risteyksen sekä etenemisen kompassisuunnan. Blindsquare toimii myös navigaattorina, jolloin se opastaa valittuun kohteeseen.

BlindSquaresta löytyvät seuraavat paikkakategoriat

 • taide ja viihde
 • koulutus
 • ruoka
 • ulkoilu
 • yöelämä
 • yritykset ja virastot
 • asuminen
 • kaupat ja palvelut
 • matkustaminen ja kuljetus.

Lataa

Lataa BlindSquare App Storesta, ulkoinen linkki  linkki avautuu uuteen ikkunaan

Käyttö

Kun avaat BlindSquaren, kertoo se valituista paikkakategorioista aina kaksi suosituinta kohdetta määritellyn säteen sisällä. Sovellus kertoo tämän hetkisen osoitteen, lähimmän risteyksen ja etenemisilmansuunnan. Ravistamalla puhelinta saat selville oman sijaintisi.

Pidä liikkuessasi iPhonea siten, että näyttö on itseäsi kohti. Saat kulkiessasi tiedon muuttuneesta osoitteesta ja lähimmästä risteyksestä. Saat tietoa myös läheisyydessä olevista suosikkikohteista.

Päänäkymä

BlindSquaren päänäkymässä on kahdeksan valintaa

Etsi

Etsi-painike avaa kohteiden hakutoiminnon. Kirjoita avautuneeseen tekstikenttään hakusana, esimerkiksi katuosoite, yrityksen tai paikan nimi. Oikeassa alakulmassa on Etsi painike, joka käynnistää haun.

Blindsquare listaa löydetyt kohteet etäisyyden mukaan ja voit selata niitä pyyhkäisemällä yhdellä sormella oikealle tai vasemmalle.

Avaa haluttu osuma kaksoisnapauttamalla, jolloin saat tiedon etäisyydestä ja suunnasta sekä kohteen osoitteen mikäli se on saatavilla. Voit ottaa löydetyn kohteen seurantaan ja merkitä sen suosikiksi tai pyytää reittiohjeet käyttäen navigointisovellusta.

Lisävalinnat

Lisävalinnat-painikkeen alta löytyvät toiminnot ympäristön kartoittamiseen.

 • Katso ympärille kertoo osoitetusta suunnasta ilmansuunnan, suosituimmat kohteet ja lähimmän risteyksen. Toiminto on päällä noin 30 sekuntia.
 • Oma sijaintini kertoo tämän hetkisen osoitteen ja lähimmän risteyksen. Toiminto antaa saman tiedon kuin laitetta ravistamalla.
 • Seurattavat kohteet listaa seurattaviksi valitut paikat ja voit keskeyttää seurannan tästä kohdasta.
 • Mainitut paikat näkymä listaa aikaisemmin lueteltuja kohteita. Listalle tulevat 30 viimeisintä kohdetta ja voit valita niistä jonkin seurantaan.
 • Gps-tiedot – kohdasta löydät puhuvan karttanäkymän ja tarkempaa tietoa sijainnista.

Foursquare

Foursquare-painikkeen avulla voit kirjautua Foursquare palveluun. Kirjautuminen ei ole pakollista BlindSquaren käytön kannalta.

Lisätoiminnot

Lisätoiminnat-kohdasta löydät tarkempaa tietoa BlindSquaresta. Täältä pääset myös ohjeisiin ja asetuksiin. Asetuksista on kerrottu tarkemmin tämän ohjeen lopussa.

Suodata tiedotuksia

Tällä vaihtoehdolla pystyt vaikuttamaan siihen mitä tietoja Blindsquare kertoo ympäristöstä. Voit valita haluatko kuulla esimerkiksi vain kadut tai omat paikat. Voit myös poistaa tai valita kategorioita. Oletusasetus on, että Blindsquare kertoo kaikki.

Jokaisella kategorialla on valitsin, jolla saat ryhmän automaattihaun päälle ja pois. Kun jokin ryhmä on kytketty pois, Blindsquare ei kerro enää sen ryhmän löytöjä, mutta kategoria mainitaan sovelluksen käynnistyessä.

Puhe pois

Tämän valinnan avulla voit kytkeä BlindSquaren oman puheen pois päältä. Kun puhe on kytketty pois, niin iPadin tai iPhonen VoiceOver on edelleen toiminnassa. Saat puheen päälle ja pois kahden sormen kaksoisnapautuksella.

Hae kohteet

Tällä asetuksella voit valita etäisyyden, jonka sisältä kohteita Blindsquare etsii. Oletusetäisyys on 300 m.

Kategoriat ja virransäästö

Tästä luettelosta voit hakea kategorian osumia kaksoisnapauttamalla. Pääset selaamaan vaihtoehtoja pyyhkäisemällä. Voit ottaa kohteen joko seurantaan tai merkitä sen suosikiksi. Blindsquare kertoo löydetyistä kohteista viisi suosituinta valitun säteen sisällä. Mikäli säteen sisällä ei ole yhtään kohdetta, Blindsquare kertoo kuitenkin etäisyyden lähimpään kohteeseen.

Kategoriassa ”omat paikat” voit lisätä nykyisen sijaintisi suosikkilistalle valitsemalla Lisää painikkeen ja kirjoittamalla sijainnille nimen. Voit asettaa sijainnille myös lähestymishälytyksen haluamallesi etäisyydelle.

Päänäytön oikeassa alalaidassa on kohta virransäästötila. Valitsemalla virransäästö tilan päälle, saat Blindsquare ”nukkumistilaan”. Tällöin voit poistua sovelluksesta painamalla kotinäppäintä eikä Blindsquare enää kerro sijaintitietoja. Jos et aseta Virransäästö tilaa päälle, kuulet koko ajan taustalta Blindsquaren sijaintitiedotuksen.

Asetukset

Löydät BlindSquaren asetukset valitsemalla päänäkymästä Lisätoiminnot ja avautuneelta näytöltä Asetukset.

Asetuksissa voit säätää seuraavia asioita:

Ravistusasetukset

 • Sijainnin haku ravistamalla käytössä.
 • Foursquare paikkaan kirjautuminen ravistamalla.
 • Kävellyn matkan kertominen ravistamalla.

Ilmoita osoite automaattisesti

Kun kävelet, kuulet automaattisesti aika‑ajoin, millä kadulla olet. Blindsquare kertoo myös talonumeron, jos tieto on saatavilla. Jos otat asetuksen pois, Blindsquare kertoo osoitteen vain laitetta ravistettaessa, mikäli toiminto on kytketty päälle ravistusasetuksista.

Blindsquare ohjeistus

Tällä valinnalla saat otettua käyttöön automaattisen suunnitellun reitin seurannan käytettäessä kolmannen osapuolen navigointisovellusta. Kun asetus on päällä, BlindSquare antaa aika‑ajoin tietoa kohteen etäisyydestä ja suunnasta ”linnuntietä” ja navigointisovellus opastaa samaan aikaan reittiä käännösten mukaan.

Automaattinen nukahtamisaika

Jos poistut Blindsquaresta painamalla kotinäppäintä tai lukitsemalla näytön, jää se taustalle kertomaan sijainnista. Automaattinen nukahtamisaika määrää sen ajan, jonka jälkeen se menee virransäästötilaan ollessasi paikallaan.

Voit laittaa virransäästötilan välittömästi päälle päänäytön oikeasta alalaidasta kohdasta ”Virransäästötila”. Ota virransäästötila käyttöön ennen sovelluksesta poistumista tai näytön lukitsemista.

Mittayksikön valinta metreinä tai muina yksiköinä

Tällä asetuksella pystyt vaikuttamaan Blindsquaren käyttämään mittayksikköön.

Sijaintisuuntiman yksikön määrittely

Tästä asetuksesta voit valita, ilmoittaako Blindsquare suuntiman kellotauluna, suhteellisesti vai asteina.

Puhenopeuden säätö

Tällä asetuksella voit säätää BlindSquaren oman äänen puheen nopeutta.

Äänenvoimakkuuden säätö

Blindsquaren oman äänen voimakkuutta säädetään tästä kohdasta.

Valitse kieli

Voit valita Blindsquaren käyttämän kielen. Suomenkielelle on valittavissa kaksi erilaista ääntä: iOS Satu perusääni ja Acapellan Sanna.

Poista ylimääräiset äänet

Mikäli olet kokeillut useita erilaisia äänivaihtoehtoja, vievät ne laitteessasi turhaa tilaa. Asetus poistaa ne, joita et ole valinnut käyttöön.

Fleksy Keyboard Settings

BlindSquaressa on sisäänrakennettuna Fleksy‑näppäimistö. Se tukee kielinä vain englannin ja espanjan kirjoittamista. Saat otettua näppäimistön käyttöön tällä asetuksella.

Artikkeli päättyy