Daisy-äänijulkaisujen kuuntelu Android-laitteella

(Päivitetty: )

Sisällys

Tämä ohje on kirjoitettu näkövammaiselle Android-laitteen käyttäjälle. Ohjeessa oletetaan, että lukijalla on perustaidot mobiililaitteensa ja TalkBack-ruudunlukusovelluksen käytössä.

Luetus-palvelussa on kuunneltavissa sanomalehtiä, aikakauslehtiä ja erilaisia alueellisia julkaisuja. Näitä äänijulkaisuja on sekä ihmisen lukemana että koneäänisinä. Tässä ohjeessa kuvataan lyhyesti Luetus-palvelussa olevat kolme kuuntelutapaa.

Äänijulkaisujen kuunteleminen edellyttää Luetus-palvelun asiakkuutta. Lue lisää Luetus-palvelusta Näkövammaisten liiton sivulta, ulkoinen linkki  linkki avautuu uuteen ikkunaan .

Kirjaudu palveluun ja äänijulkaisujen sivulle

Lukutavasta riippumatta äänijulkaisujen kuunteleminen aloitetaan kirjautumalla Luetus-verkkopalvelusivuille. Android-laitteen selaimessa saa selattua linkkilistoja yhden sormen pyyhkäisyeleillä ja linkit avataan tuplanapautuksella. Takaisin edelliselle sivulle pääsee näytön alareunasta löytyvää ”Takaisin” -painiketta tuplanapauttamalla.

 1. Avaa Chrome-selain yhden sormen tuplanapautuksella.
 2. Napauta näytön yläreunassa olevaa osoiteriviä.
 3. TalkBack sanoo avoinna olevan sivuston osoitteen ja avaa kosketusnäppäimistön.
 4. Kirjoita muokkauskenttään Luetus-verkkopalvelun osoite https://luetus.nkl.fi
 5. Valitse näppäimistöstä painike ”Siirry”.
 6. Näytölle avautuu sisäänkirjautumisikkuna. Aktivoi kirjoitettavat kentät tuplanapautuksella ja käyttäjätunnuksen ja salasanan antamisen jälkeen valitse ”Kirjaudu sisään”. Onnistuneen kirjautumisen jälkeen olet Luetus-palvelun etusivulla.
 7. Etsi sivulta linkki Äänijulkaisut ja avaa se tuplanapautuksella.
 8. Selain avaa näytölle seuraavaksi julkaisutyypit, joita ovat esimerkiksi aikakauslehdet ja Alueelliset julkaisut. Valitse haluamasi linkki ja avaa se.
 9. Saat seuraavaksi linkkilistan joko julkaisuista tai mikäli olet valinnut linkin Alueelliset julkaisut, avautuu näytölle lista alueista kuten esimerkiksi Keski-Suomi, Etelä-Savo tai Uusimaa. Alueellinen äänijulkaisu -valinnan jälkeen joudut tekemään yhden lisävalinnan ennen kuin näytölle avautuu lista kuunneltavista äänijulkaisuista.
 10. Valitse julkaisu ja sen jälkeen avautuvalta sivulta haluamasi julkaisun numero.
 11. Näytölle avautuu nyt sivu, jolla ovat valittavissa olevat lukutavat.

Kuuntele mediasoittimella

Artikkelisivulta löytyvä ensimmäinen vaihtoehto ”Kuuntelu mediasoittimella” tarkoittaa kuuntelua suoratoistona, eli koko julkaisu kuunnellaan ikään kuin suorana lähetyksenä. Kuuntelu tapahtuu laitteen omalla mediasoittimella. Suoratoisto saattaa joskus katkeilla ja siinä voi tulla viiveitä.

Suoratoiston aloitat valitsemalla sivulta linkin ”Kuuntele mediasoittimella”. Suoratoiston saa keskeytettyä ”Tauko”-painikkeella ja julkaisun kuunteleminen lopetetaan näytön alaosasta vasemmalta ”Takaisin”-painikkeella.

Lataa julkaisu – lue Daisy-lukusovelluksella

Vaihtoehdon ”Lataa julkaisu” käyttämiseen tarvitaan erillinen Daisy-lukusovellus. Tällainen sovellus on esimerkiksi Celian asiakkaille maksuton suomenkielinen PratSam Reader, joka on ladattavissa Play-kaupasta.

Kun lukusovellus on asennettu ja olet kirjautunut Luetus-palveluun, etsi haluamasi julkaisu ja julkaisun numero. Valitse sivun yläreunasta linkki ”Lataa julkaisu”. Äänijulkaisun lataaminen alkaa.

Kun julkaisu on ladattu, laite tarjoaa listaa mahdollisista lukusovelluksista. Valitse haluamasi Daisy-lukuohjelma. Mikäli käytät PratSam Readeria, valitse ensin ”Omat tiedostot” ja odota hetki. Lukusovellus lisää lataamasi julkaisun omiin tiedostoihin. Aloita julkaisun lukeminen valitsemalla se Daisy-lukusovelluksen valikolta.

Äänijulkaisujen kuunteleminen artikkeli kerrallaan

Julkaisun sisältämät artikkelit voi kuunnella yksi kerrallaan linkkilistaa selaten.

Etsi sivulta otsikko ”Kuuntele artikkeleittain”. Otsikon alla ovat artikkelit kukin omana linkkinään.

Aloita kuuntelu tuplanapautuksella. Mikäli et ole määritellyt mitään kuuntelusoitinta oletukseksi, avautuu lista josta voit valita haluamasi soittimen. Artikkelin toisto alkaa heti ja voit keskeyttää sen ”Tauko”-painikkeella. Takaisin artikkelilistaan pääset valitsemalla näytön vasemmasta alareunasta ”Takaisin”.

Luetus kirjanmerkiksi ja aloitusnäyttöön

Voit helpottaa Luetus-palvelun käyttöä tallentamalla sivun kirjanmerkkeihin tai aloitusnäyttöön, jolloin sinun ei tarvitse näppäillä joka kerta osoitetta selaimeen. Jos tallennat sivun Kirjanmerkiksi, se löytyy tämän jälkeen selaimen Kirjanmerkit-valinnan alta. Aloitusnäyttöön tallentaminen tarkoittaa sitä, että sinun ei tarvitse avata selainta vaan tallentamisen jälkeen löydät Luetus-verkkopalveluun vievän kuvakkeen valitsemaltasi aloitusnäytöltä.

Kirjanmerkiksi tallentaminen

 1. Avaa Luetus-verkkopalvelu aiemmin kuvatulla tavalla.
 2. Kun olet kirjautunut tunnuksillasi palveluun, napauta näytön oikeasta yläreunasta ”Lisää vaihtoehtoja”-painiketta.
 3. Valitse avautuvasta valikosta ”Luo kirjanmerkki tälle sivulle”.
 4. Selain kysyy nimeä Kirjanmerkille. Kirjoita haluamasi nimi tai jätä selaimen tarjoama oletusnimi. Viimeistele tallentaminen napauttamalla näytön alareunasta oikealta painiketta ”Tallenna”.

Aloitusnäyttöön tallentaminen

 1. Avaa Luetus-palvelu aiemmin kuvatulla tavalla.
 2. Kun olet kirjautunut tunnuksillasi palveluun, napauta näytön oikeasta yläreunasta ”Lisää vaihtoehtoja”-painiketta.
 3. Valitse avautuvasta valikosta ”Lisää aloitusnäyttöön”.
 4. Selain kysyy nyt nimeä kuvakkeelle. Kirjoita haluamasi nimi tai jätä selaimen tarjoama oletusnimi. Viimeistele tallentaminen napauttamalla painiketta ”Lisää”.

Artikkeli päättyy