Daisy-äänijulkaisujen kuuntelu iOS-laitteella

(Päivitetty: )

Sisällys

Tämä ohje on kirjoitettu näkövammaiselle iOS-laitteen käyttäjälle. Ohjeessa oletetaan, että lukijalla on perustaidot mobiililaitteensa ja VoiceOver -ruudunlukusovelluksen käytössä.

Luetus-palvelussa on kuunneltavissa sanomalehtiä, aikakauslehtiä ja erilaisia alueellisia julkaisuja. Näitä äänijulkaisuja on sekä ihmisen lukemana että koneäänisinä. Tässä ohjeessa kuvataan lyhyesti Luetus-palvelussa olevat kolme kuuntelutapaa. Lue lisää Luetus-palvelusta Näkövammaisten liiton sivuilta, ulkoinen linkki  linkki avautuu uuteen ikkunaan .

Äänijulkaisujen kuunteleminen edellyttää Luetus-palvelun asiakkuutta.

Kirjaudu palveluun ja äänijulkaisujen sivulle

Lukutavasta riippumatta äänijulkaisujen kuunteleminen aloitetaan kirjautumalla Luetus-verkkopalvelusivuille. Linkkilistoja saa selattua iOS-laitteen selaimessa yhden sormen pyyhkäisyeleillä. Linkit avataan yhden sormen tuplanapautuksella. Takaisin edelliselle sivulle siirrytään näytön alareunasta löytyvää ”Taaksepäin” -painiketta tuplanapauttamalla.

 1. Avaa Safari-selain yhden sormen tuplanapautuksella näytön alareunassa olevasta kuvakkeesta.
 2. Etsi näytön yläosasta osoitekenttä, jonka kohdalla VoiceOver lukee auki olevan sivun osoitteen. Tuplanapauta osoitekenttää jolloin virtuaalinen näppäimistö ilmestyy näytön alareunaan.
 3. Kirjoita Luetus-verkkopalvelun osoite https:/luetus.nkl.fi
 4. Valitse näppäimistöstä painike ”Avaa”.
 5. Näytölle avautuu sisäänkirjautumisikkuna. Aktivoi kirjoitettavat kentät tuplanapautuksella ja käyttäjätunnuksen ja salasanan antamisen jälkeen valitse ”Kirjaudu”. Onnistuneen kirjautumisen jälkeen näytölle avautuu verkkopalvelun etusivu.
 6. Etsi linkki Äänijulkaisut ja avaa se tuplanapautuksella.
 7. Selain avaa näytölle seuraavaksi julkaisutyypit, joita ovat esimerkiksi aikakauslehdet ja Alueelliset julkaisut. Valitse haluamasi linkki ja avaa se.
 8. Saat seuraavaksi linkkilistan joko julkaisuista tai mikäli olet valinnut linkin Alueelliset julkaisut, avautuu näytölle lista alueista kuten esimerkiksi Keski-Suomi, Etelä-Savo tai Uusimaa. Alueellinen äänijulkaisu -valinnan jälkeen joudut tekemään yhden lisävalinnan ennen kuin näytölle avautuu lista kuunneltavista äänijulkaisuista.
 9. Valitse julkaisu ja sen jälkeen avautuvalta sivulta haluamasi julkaisun numero.
 10. Näytölle avautuu nyt sivu, jolla ovat valittavissa olevat lukutavat.

Kuuntele mediasoittimella

Artikkelilinkkien sivulla on ensimmäisenä vaihtoehto ”Kuuntelu mediasoittimella”. Se tarkoittaa kuuntelua suoratoistona. Koko julkaisu kuunnellaan ikään kuin suorana lähetyksenä.

Suoratoiston aloitat valitsemalla sivulta linkin ”Kuuntele mediasoittimella”.
Suoratoisto saattaa joskus katkeilla ja siinä voi tulla viiveitä. Julkaisun toistamisen saat keskeytettyä kahden sormen tuplanapautuksella. Kuuntelemisen lopetat valitsemalla ensin näytön yläosasta vasemmalta ”Valmis” ja sen jälkeen näytön alaosasta vasemmalta ”Taaksepäin”.

Lataa julkaisu – lue Daisy-lukusovelluksella

Vaihtoehdon ”Lataa julkaisu” käyttämiseen tarvitaan erillinen Daisy-lukusovellus. Tällainen sovellus on esimerkiksi Celia-kirjaston asiakkaille maksuton suomenkielinen PratSam Reader, joka on ladattavissa App Storesta.

Kun lukusovellus on asennettu ja olet kirjautunut Luetus-palveluun, etsi haluamasi julkaisu ja julkaisun numero. Valitse sivun yläreunasta linkki ”Lataa julkaisu”. Äänijulkaisun lataaminen alkaa.

Kun julkaisu on ladattu, laite tarjoaa listaa mahdollisista lukusovelluksista. Valitse haluamasi Daisy-lukuohjelma. Mikäli käytät PratSam Readeria, valitse ensin ”Omat tiedostot” ja odota hetki. Lukusovellus lisää lataamasi julkaisun omiin tiedostoihin. Aloita julkaisun lukeminen valitsemalla se Daisy-lukusovelluksen valikolta.

Äänijulkaisujen kuunteleminen artikkeli kerrallaan

Julkaisujen sisältämät artikkelit voi kuunnella yksi kerrallaan linkkilistaa selaten.

Etsi sivulta otsikko ”Kuuntele artikkeleittain”. Otsikon alla ovat artikkelit kukin omana linkkinään. Aloita kuuntelu valitsemalla haluamasi artikkelilinkki tuplanapautuksella. Artikkelin toisto alkaa heti ja voit keskeyttää sen kahden sormen kaksoisnapautuksella. Toisto jatkuu samasta kohdasta, kun teet uuden kahden sormen kaksoisnapautuksen. Artikkelin saat suljettua valitsemalla ensin näytön vasemmasta yläreunasta painikkeen ”Valmis”.

Takaisin artikkelilistaan pääset valitsemalla näytön vasemmasta alareunasta ”Taaksepäin”.

Luetus kirjanmerkiksi ja koti-valikolle

Luetus-palvelun käyttöä voit helpottaa tallentamalla etusivun kirjanmerkkeihin tai Koti-valikolle, jolloin sinun ei tarvitse näppäillä joka kerta osoitetta selaimeen. Jos tallennat sivun Kirjanmerkiksi, se löytyy tämän jälkeen selaimen Kirjanmerkit-valinnan alta. Koti-valikolle tallentaminen tarkoittaa sitä, että sinun ei tarvitse avata selainta vaan tallentamisen jälkeen löydät Luetus-verkkopalveluun vievän kuvakkeen viimeiseltä Koti-valikkosivultasi.

Kirjanmerkiksi tallentaminen

 1. Avaa sivu https://luetus.nkl.fi aiemmin kuvatulla tavalla.
 2. Kun olet kirjautunut tunnuksillasi verkkopalveluun, napauta näytön alareunasta keskeltä ”Jaa”-painiketta.
 3. Valitse avautuvasta valikosta ”kirjanmerkki”.
 4. Selain kysyy nimeä Kirjanmerkille. Kirjoita haluamasi nimi tai jätä selaimen tarjoama oletusnimi. Viimeistele tallentaminen napauttamalla näytön yläreunasta oikealta painiketta ”Tallenna”.

Koti-valikkoon tallentaminen

 1. Avaa sivu https://luetus.nkl.fi aiemmin kuvatulla tavalla.
 2. Kun olet kirjautunut tunnuksillasi verkkopalveluun, napauta näytön alareunasta keskeltä ”Jaa”-painiketta.
 3. Valitse avautuvasta valikosta Tallenna Koti-valikolle.
 4. Selain kysyy nyt nimeä kuvakkeelle. Kirjoita haluamasi nimi tai jätä selaimen tarjoama oletusnimi. Viimeistele tallentaminen napauttamalla näytön yläreunasta oikealta painiketta ”Tallenna”.

Artikkeli päättyy