Luetus-sovellus Blindshell Classic 2-puhelimella

(Päivitetty: )

Sisällys

Ääniteohje ja sen jälkeen tekstiohje.

Puhuvalla Blindshell Classic 2 -puhelimella voi kuunnella Luetus®-sovelluksella äänilehtiä ja -kirjoja.
Blindshell-puhelimia myy Näkövammaisten liiton apuvälinemyynti Aviris  linkki avautuu uuteen ikkunaan .

Luetus-sovellus toimii myös Android- ja iOS-laitteilla.
Lisätietoa Luetus-palvelusta Näkövammaisten liiton sivuilla.

BlindShell-puhelimen Luetus-sovellus

Tässä ohjeessa esitellään Luetus-sovelluksen asentaminen BlindShell Classic 2 -puhelimeen sekä Luetus-sovelluksen käyttö julkaisujen hakemisessa ja lukemisessa. Luetus-sovellusta voi käyttää vaivatta täysin kuulon perusteella, koska kaikki näytöllä olevat tekstit kuuluvat puheena.

Luetus-verkkopalvelun asiakkaaksi pääsee henkilö, jonka näkövamman haitta-aste on vähintään 50 %. Lisätietoa Luetus-palvelusta ja asiakkaaksi hakeutumisesta on Näkövammaisten liiton verkkosivuilla osoitteessa luetus.fi  linkki avautuu uuteen ikkunaan

BlindShell-puhelimen näppäinten esittely

BlindShell-puhelimen etupuolella näppäimiä on kuudessa rivissä ja jokaisessa rivissä on 3 rinnakkaista näppäintä.

Ylin rivi vasemmalta oikealle:

 • Toiminto 1
 • Nuoli ylös, jolla selataan vaihtoehtoja ja valikoita.
 • Toimintonäppäin 2

Toinen rivi vasemmalta oikealle:

 • Pisteen muotoinen vihreä Hyväksy-näppäin. Tällä vahvistetaan kohdalla oleva vaihtoehto tai toiminto.
 • Nuoli alas, jolla selataan vaihtoehtoja ja valikoita.
 • Vinoviivan muotoinen punainen Takaisin-näppäin. Tällä peruutetaan takaisin tai poistutaan kohdalla olevasta toiminnosta. Edellinen kirjoitettu merkki poistetaan tällä näppäimellä.

Rivillä kolme ovat numerot 1, 2 ja 3.
Rivillä neljä ovat numerot 4, 5 ja 6.
Rivillä viisi ovat numerot 7, 8 ja 9.
Rivillä kuusi ovat tähti (*), nolla ja risu (#).

Puhelimen oikeassa kyljessä on sivutoimintopainike, joka avaa listan suosikkisovelluksista. Puhelimen vasemmassa kyljessä on äänenvoimakkuuden säätöpainike.

Luetus-sovelluksen asentaminen

Asennuspaketti löytyy puhelimen päävalikon kohdasta ”sovellukset”. Liiku valikoissa nuolilla ylös tai alas ja valitse kohdalla oleva Hyväksy-näppäimellä.

Valitse seuraavat kohdat ja vahvista jokainen Hyväksy-näppäimellä, joka on toisen rivin vasemmanpuoleisin pistemäinen näppäin.

 • Valitse ”sovellusluettelo”
 • Valitse ”selaa luetteloa ”
 • Valitse ”kaikki paketit”
 • Valitse ”kaikki kategoriat”
 • Valitse ”luetussovellus”
 • Valitse ”asenna paketti”

ja lopuksi käynnistä sovellus. Asennuksen jälkeen Luetus-sovellus löytyy kätevästi oikeassa kyljessä olevan sivutoimintopainikkeen valikoista.

Luetus-sovelluksen ensimmäinen käynnistys ja rekisteröinti

Kirjoita henkilökohtaiset käyttäjätunnuksesi ja salasanasi ensimmäisellä käynnistyksellä.

Kirjoittaminen tehdään numeronäppäimien avulla siten, että numero 2 on a-kirjain, 22 on b-kirjain ja 222 on c-kirjain. Numerot ja isot kirjaimet saat painamalla risumerkkiä. Väärin kirjoitetun merkin voit poistaa Takaisin-näppäimellä, joka on toisen rivin oikeanpuoleisin. Kun olet muokkauskentän kohdalla, aktivoi näppäimistö näkyviin painamalla Hyväksy-näppäintä.

Lopuksi siirry Rekisteröi-painikkeen kohdalle ja paina Hyväksy-näppäintä. Ensimmäisellä käyttökerralla sovellus pyytää lupaa käyttää erilaisia toimintoja ja varminta on sallia ne kaikki.

Luetus-sovelluksen käynnistäminen

Luetus käynnistyy kätevimmin laitteen oikean kyljen sivutoimintonäppäimen sisältämästä valikosta. Selaa vaihtoehtoja nuolilla alas tai ylös ja hyväksy Luetus-sovellus.

Luetus-sovelluksen käyttäminen

Luetusohjelma avautuu aina päävalikkoon, jossa ovat allekkain kaikki perustoiminnot sekä julkaisutyypit.

Valikolla liikut nuolilla ylös ja alas. Suoraan viimeiseen siirryt pitämällä pitkään nuolta alas painettuna ja vastaavasti ensimmäiseen siirryt painamalla pitkään nuolta ylös. Sovellus antaa pienen äänimerkin, kun olet listan alussa tai lopussa.

Kohdalla oleva vaihtoehdon valitset painamalla sen kohdalla Hyväksy-näppäintä. Alavalikoiden ylimmäisenä vaihtoehtona on ”siirry ylös”, jolla siirryt takaisin edelliselle tasolle.

Julkaisun haku

Julkaisuja haetaan päävalikon kohdasta ”pikahaku”. Siirry Pikahaku-kohtaan ja paina Hyväksy-näppäintä. Siirry pikahakuvalikolla nuolilla kohtaan: ”Anna haettava julkaisu, muokkaa tekstiä” ja paina Hyväksy-näppäintä, jolloin näppäimistö tulee näkyviin.

Kirjoita haettavan julkaisun aliasnimi ja paina Hyväksy-näppäintä. Aliasnimet löytyvät Luetus-palvelun verkkosivulta: https://luetus.nkl.fi.

Sanomalehtien aliasnimet muodostuvat kahdesta kirjaimesta, kuten hs, is, al tai ss. Aikakauslehtien aliasnimet koostuvat neljästä kirjaimesta, kuten anna, hymy, suom tai tekn. Aliasnimen voit lisätä luetteloon, jotta se on seuraavalla kerralla valmiina valittavaksi. Hyväksy siis kohta ”lisää luetteloon”. Selaa lehtien listaa nuolilla ja valitse haettavat Hyväksy-näppäimellä.

Voit hakea julkaisuja yhdellä kertaa useita. Lopuksi siirry valikon alimmaiseen kohtaan ”Hae”, ja paina Hyväksy-näppäintä. Haun onnistumisesta kuuluu äänimerkki.

Poistu pikahakuvalikosta päävalikkoon painamalla Takaisin-näppäintä. Haetut lehdet ovat päävalikon lopussa omien julkaisutyyppien sisällä.

Julkaisun lukeminen

Julkaisutyyppien sekä julkaisuiden vaihtoehtoja selaat nuolilla ylös ja alas. Valitse haluttu Hyväksy-näppäimellä. Julkaisun osastoja sekä artikkelin otsikoita selaat nuolilla ja valitse haluttu Hyväksy-näppäimellä. Suoraan ensimmäiseen siirryt painamalla pitkään ylös-näppäintä ja suoraan viimeiseen siirryt painamalla pitkään alas-näppäintä.

Artikkelin avautuessa se luetaan ääneen automaattisesti. Sulje artikkeli ja siirry edelliselle tasolle Takaisin-näppäimellä. Sulje sovellus päävalikosta Takaisin-näppäimellä.

Puhe keskeytyy ja jatkuu numerolla 0. Puheen nopeutta hidastat numerolla 1 ja nopeutat numerolla 3.

Seuraavaan artikkeliin siirryt numerolla 8. Jatkuva luku julkaisun loppuun asti käynnistyy numerolla 7. Sulje artikkeli Takaisin-näppäimellä.

Julkaisun poistaminen

Julkaisun poistat painamalla pitkään Hyväksy-näppäintä lehden numeron tai päiväyksen kohdalla. Julkaisutoiminnot-valikossa löytyy vaihtoehto ”Poista”. Valitse se painamalla Hyväksy-näppäintä.

Asetukset

Asetuksissa muutat puheen, näytön ja julkaisunäkymän asetuksia.

Avaa Luetus-sovelluksen päävalikosta ”Lisää asetukset” Hyväksy-näppäimellä. Avaa asetukset Hyväksy-näppäimellä.

Luetus-verkkopalvelu kohdasta löytyy tietoa ohjelmasta ja rekisteröinnistä.

Julkaisuasetuksissa voit vaihtaa lajittelujärjestystä ja julkaisujen näyttötapaa. Esimerkiksi voit jättää alatyyppi ”valikko” pois välistä. Vaihda valinta Hyväksy-näppäimellä.

Puheasetuksissa säädät puheen asetuksia ja näyttöasetuksissa näkymän ja fontin asetuksia.

Ohjeen tekijä: Kaisa Penttilä, Näkövammaisten liitto

Artikkeli päättyy