Microsoft Teams etäkokoussovellus tietokoneella, ruudunlukuohjelmilla

(Päivitetty: )

Sisällys

Microsoft Teams on yhteistyö- ja etäkokoussovellus. Sen työpöytäsovelluksen käyttöä ruudunlukijoilla voi helpottaa pikanäppäinten ja komentojen avulla. Komennot ovat hakukenttään kirjoitettavia tekstimuotoisia komentoja, joilla saa suoritettua tietyn toiminnon suoraan selailematta käyttöliittymää.

Työkalupalkissa liikkuminen

Teamsin tärkeimmillä toiminnoilla on omat välilehdet työkalupalkissa. Niihin pääsee seuraavilla pikanäppäimillä:

Toiminta Ctrl + 1

Keskustelu Ctrl + 2

Tiimit Ctrl + 3

Kalenteri Ctrl + 4

Puhelut Ctrl + 5

Tiedostot Ctrl + 6

Muita pikanäppäimiä

Näytä kaikki pikanäppäimet Ctrl + piste (.)

Asetukset Ctrl + pilkku (,)

Äänipuheluun vastaaminen Ctrl + vaihto + S

Puhelun soittaminen Ctrl + vaihto + C

Puhelun hylkääminen Ctrl + vaihto + D

Kokoukseen liittyminen Alt + vaihto + J

Kokouksen luominen kalenterissa Alt + vaihto + N

Siirry edelliseen luettelon kohteeseen kuten keskusteluun  Alt + nuoli ylös

Siirry seuraavaan luettelon kohteeseen Alt + nuoli alas

Ruudunlukijan Vuorovaikutustila apunäppäin + välilyönti

Joissain tilanteissa Teams toimii paremmin jos ruudunlukija on vuorovaikutustilassa. Vuorovaikutustilasta poistutaan painamalla uudestaan Apunäppäin ja välilyönti.

Emojit Win + piste (.)

Haku Ctrl + E

Komennot

Teamsin hakukenttään voidaan syöttää komentoja tiettyjen toimintojen tekemiseksi. Hakukenttä avataan painamalla Ctrl +E. Jos komennossa on useampi osa, ne erotetaan toisistaan Enterillä. Esimerkiksi:

/soita

enter

vastaanottajan nimi

Hakukentässä kirjoittamalla @ tai kauttaviiva saa näkyviin komentoluettelon. Komentoja ovat esimerkiksi:

Lähetä henkilölle pikaviesti /keskustelu

Liity Tiimiin /Liity

Katso lukematon toiminta /lukemattomat

Katso kaikki @maininnat /maininnat

Katso pikanäppäimet /näppäimet

Ohjeita Teamsin käyttöön /ohje. Huom! ohjeen sulkeminen ei onnistu pikanäppäimillä, vaan pitää etsiä vaihto+sarkaimella työkalupalkki ja valita siitä jokin kohde.

Katso käyttäjän organisaatiokaavio /organisaatio

Aseta tilaksi palaan pian /palaan-pian

Aseta tilaksi poistunut /poistunut

Soita jollekulle /soita (toimii hieman epävakaasti)

Siirry tiimiin tai kanavalle /siirry

Katso tallennettujen luettelo /tallennetut

Aseta tilaksi tavoitettavissa /tavoitettavissa

Soita testipuhelu /testipuhelu

Katso viimeisimmät tiedostot /tiedostot

Katso käyttäjän toiminta /toiminta

Toiminta: Luettelo, jossa on viimeisimmät tapahtumat liittyen tiimeihin ja kanaviin. Keskustelut eivät näy tässä. Ctrl + Home, suodatus, sarkain selaa ylä-ja alanuolilla. Enterillä avataan valittu keskustelu. Keskustelu jää auki.

Keskustelussa kohdistin menee sinne, missä on viimeksi ollut esim. viimeisimpään käytyyn keskustelun Uusi viesti -kenttään, joka on muokkaustilassa. Uuden keskustelun voi aloittaa Ctrl + N. Kirjoita nimi, sähköposti, ryhmä tai tunniste. Vastaanottajakentästä nuoli oikealle pääsee luomaan ryhmäkeskustelun. Paina Enter, anna ryhmälle nimi, paina sarkainta ja lisää vastaanottajat. Paina sarkain ja kirjoita viesti. Viesti lähetetään painamalla Enter.

Tiimeissä kohdistin menee tiimien ja kanavien luetteloon. Luetteloa voi selata ylä- ja alanuolella. Jos kohdistin ei mene suoraan luetteloon, mene Ctrl + Home tai Ctrl + Vaihto + F suodattimeen. Paina kaksi kertaa sarkain. Tiimit löytyvät myös nimen alkukirjaimella. Tämä toimii vain vuorovaikutustilassa. Tiimin voi tiivistää ja laajentaa Enter-näppäimellä. Kanavan kohdalla Enter-painikkeen painallus vie kanavan viesti-välilehden viestikirjoitusruutuun, jossa voi aloittaa uuden keskustelun tai vaihtoehtoisesti sinne, missä olet viimeksi ollut. Edellisiä keskusteluita pääsee selaamaan painamalla ensin Vaihto + Sarkain ja tämän jälkeen nuolella ylöspäin. Valitse haluamasi keskustelu painamalla Enter-painiketta.  Keskustelussa liikkuminen: päivämäärät ovat otsikkotasolla kolme Vaihto + kolme. Viestit ovat otsikkotasolla neljä Vaihto + neljä. Viestin vastausketjut ovat tasolla viisi Vaihto + viisi. Enterillä voi laajentaa kaikki vastaukset. Jos selaus ei onnistu, paina Insert+ välilyönti. Silloin keskusteluita voi selata suoraan nuolilla ylös ja alas. Otsikot eivät tässä tilassa toimi.

Tiimin kanavan tiedostot. Tarvittaessa mene Ctrl + Home tai Ctrl + Vaihto + F suodattimeen. Paina kaksi kertaa sarkain.

Selaa nuolella alaspäin, avaa Enter-näppäimellä, jos tiimi on tiivistetty. Siirry nuolella alaspäin ja paina Enteriä kanavan kohdalla. Tiimit löytyvät myös tiimin nimen alkukirjaimella. Tämä toimii vain vuorovaikutustilassa.

Poistu uuden keskustelun aloituksesta Vaihto + Sarkain. Liiku tällä näppäinyhdistelmällä, kunnes kuulet Viestit. Paina nuoli oikealle kuulet Tiedostot. Paina tässä Enter.

Kohdistin menee tiedostoluetteloon, jota voi selata nuolilla ylös/alas. Komentopalkkiin pääsee painamalla kaksi kertaa Vaihto + Sarkain. Komentopalkissa liikutaan nuolilla oikealle ja vasemmalle. Täältä löytyy mm. synkronointi. Komentopalkin painikkeet vaihtelevat sen mukaan, onko jokin tiedosto valittuna välilyönnillä vai ei. Kohteet eivät saa olla valittuina, jotta synkronointipainike näkyy. Komentopalkista pääsee takaisin tiedostoluetteloon painamalla sarkainta. Ensimmäinen kohde on valintapainike, jossa voidaan valita kaikki tiedostot välilyöntinäppäimellä.

Kun synkronointipainiketta painaa ilmestyy näytölle synkronoinnin valintaikkunakuva. Toimintokeskukseen kilahtaa ilmoitus OneDriven synkronoinnista. Kuva näytöllä ei lähde automaattisesti, vaikka synkronointi on tehty. Siitä pääsee eroon painamalla Esc.

Liitetiedostojen avaaminen tiimin viesteissä:

NVDA: Kun olet haluamasi keskustelun kohdalla, liiku keskustelun sisällä alanuolella. Kun kuulet napsautettava valikkopainike, avaa se Enterillä tai välilyönnillä. Avautuu tilannekohtainen valikko, jossa on vaihtoehtoina Muokkaa Teamsissa, Avaa työpöytäsovelluksessa, Avaa selaimessa, Lataa ja Hanki linkki.

Lukija: Kun olet haluamasi keskustelun kohdalla, paina Enteriä kaksi kertaa. Liiku sarkaimella, kunnes kuulet liitetiedosto ja sen nimen. Tässä kohtaa Enterin painallus avaa liitteen Teamsissa. Yksi sarkaimen painallus lisää, niin kuulet lisää liitevaihtoehtoja. Enterillä avautuu tilannekohtainen valikko, jossa on vaihtoehtoina Muokkaa Teamsissa, Avaa työpöytäsovelluksessa, Avaa selaimessa, Lataa ja Hanki linkki.

Jaws: Ota Virtual PC Kohdistin käyttöön, jos ei ole. Paina Jaws key + Z. Siirry keskustelussa otsikko navigoinnilla painamalla H-kirjainta sen viestin kohdalle missä on liite ja liiku nuolella kohtaan lisää liitevaihtoehtoja, paina Enter tai välilyönti ja avautuvasta valikosta valitse avaa työpöytäsovelluksessa. Kun virtuaalikohdistin on käytössä voi viestejä, kuten muitakin kohteita, selata nuolilla liikkuen. Myös otsikkonavigointi toimii, sillä pääsee esim. aina seuraavaan tai edelliseen viestiin. Linkit avautuvat samalla periaatteella, ensin etsitään viesti jossa on linkki, liikutaan nuolella linkin kohdalle ja Enterillä linkin osoittama sivu aukeaa selaimeen.

Kalenterissa B-painikkeella voidaan selata työviikon kalenterimerkintöjä. Ctrl + Home vie kalenterin alkuun. Sarkaimella voi liikkua tapahtumissa. Alt + Vaihto + N luodaan uusi kokous. Liiku kalenterimerkinnässä eteenpäin sarkaimella. Peruuta Vaihto + Sarkain. Tallenna kokouskutsu Ctrl + S. Viikkoja voidaan selata Ctrl + nuoli oikealle/vasemmalle.

Liity kokoukseen avaamalla kutsu Enter-painikkeella ja Alt + Vaihto + J. Mikrofoni laitetaan päälle ja pois Ctrl + Vaihto + M. Videoyhteys avataan ja suljetaan Ctrl + Vaihto + O. Näytä keskustelu painikkeen alta löytyy kokouksen keskustelu. Se suljetaan sulje oikeanpuoleinen ruutu, jolloin siis keskustelu suljetaan. Päästää peruskokousruutuun.

Puhelut Ctrl + E haetaan henkilö, jolle halutaan soittaa. Äänipuhelu käynnistetään Ctrl + Vaihto + C.

Artikkeli päättyy