Microsoft Teams etäkokoussovellus VoiceOveria käytettäessä

(Päivitetty: )

Sisällys

Ohjeessa kerrotaan Teams-etäkokoussovelluksen mobiiliversion tärkeimmät toiminnot VoiceOveria käytettäessä, kuten tiimit, puhelut, viestit ja kalenterin käyttö. Teams-kokoukseen liittymiseen on erillinen ohje.

Tiimit

Yksittäisten kokousten lisäksi Teamsissa voidaan luoda myös tiimejä. Tiimit voivat sisältää useita kanavia, joilla voidaan esim. järjestää kokouksia, lähettää viestejä tai jakaa tiedostoja.

Kun sinut lisätään tiimiin, tiimi tulee automaattisesti näkyviin Teams-sovelluksessa. Toisin kuin kokoukseen, siihen ei siis tarvitse itse liittyä.

Kun avaat Teams-sovelluksen, näytön alareunasta löytyy painikkeet viidelle eri välilehdelle, joilla on Teamsin eri toimintoja. Näistä kolmas on tiimit. Helpoiten pääset siis tiimeihin koskettamalla näytön alareunaa, etsimällä sitten tiimit-painikkeen vaakapyyhkäisyillä ja aktivoimalla sen kaksoisnapautuksella.

Kun olet tiimit-välilehdellä, tiimejä voi selata roottorin avulla. Siirrä kohdistin pois näytön alareunasta tiimiluetteloon. Valitse roottorista kohta tiimit (tämän pitäisi myös olla oletuksena valittu kun avaat tiimit-välilehden). Nyt voit selata tiimejä yhden sormen pystypyyhkäisyillä. Jos et löydä kaikkia tiimejä, joihin kuulut, on mahdollista että ne on piilotettu. Etsi tässä tapauksessa vaakapyyhkäisyillä painike kaikki tiimit. Se on melko lähellä näytön yläreunaa. Kaikki tiimit-painike löytyy myös tiimiluettelon lopusta. Tätä painiketta kaksoisnapauttamalla saat esiin valikon, jossa näkyvät kaikki tiimit ja voit valita, näytetäänkö ne suoraan tiimiluettelossa.

Kun tulet jonkin tiimin kohdalle tiimiluettelossa, VoiceOver kertoo tiimin nimen sekä tiedon siitä, onko tiimi kutistettu vai laajennettu. Jos tiimi on kutistettu, se pitää ensin laajentaa kaksoisnapauttamalla.

Nyt löydät yhden sormen pyyhkäisyllä vasemmalta oikealle ensin painikkeen näytä enemmän. Tästä saat esiin erilaisia lisätoimintoja, kuten tiimin jäsenet. Tämän jälkeen tulee lista tiimissä olevista kanavista. Yhdessä tiimissä voi siis olla useita kanavia, joita voidaan käyttää esim. eri aiheista keskustelemiseen.

Selaa kanavia yhden sormen vaakapyyhkäisyillä. Kaikki kanavat eivät välttämättä ole oletuksena näkyvissä. Jos näin on, löydät kanavalistasta myös painikkeen, jonka kohdalla VoiceOver kertoo kuinka monta kanavaa on piilotettuna. Tästä painikkeesta saat esiin kaikki tiimin kanavat.

Kun löydät haluamasi kanavan, avaa se kaksoisnapauttamalla. Nyt avautuu ikkuna, jossa näkyvät kanavalle lähetetyt viestit. Voit selata viestejä roottorin avulla. Siirry vaakapyyhkäisyillä viestiketjuun ja valitse roottorista viestit ja liiku viestien välillä yhden sormen pystypyyhkäisyillä.

Huomaa kuitenkin, että roottorin viestit-asetus ei ole käytettävissä esim. kokousten aikana lähetetyissä tai kahdenkeskisissä viesteissä, vaikka näkymä muuten onkin samanlainen. Näitä viestejä pitää selata yhden sormen vaakapyyhkäisyillä.

Oikeasta alakulmasta löydät uusi viesti-painikkeen. Kun kaksoisnapautat sitä, VoiceOver siirtyy suoraan viestin kirjoituskenttään ja voit alkaa kirjoittaa viestiä. Kun viesti on valmis, etsi vaakapyyhkäisyillä painike lähetä viesti ja aktivoi se kaksoisnapauttamalla. Lähetä-painike löytyy heti näppäimistön yläpuolelta. Ikkunassa on myös muita painikkeita joista voi tehdä muutoksia esim. viestin muotoiluun yms liittyen.

Viestien lähettäminen toimii myös kokousten aikana samalla periaatteella kuin kanavilla.

Kanavilla voidaan järjestää myös kokouksia. Mikäli kokous on käynnissä löydät siitä tiedon kun avaat kanavan. Silloin kanavalla näkyy myös liity kokoukseen-painike, josta pääset suoraan liittymään käynnissä olevaan kokoukseen.

Kanavilta löytyy myös muita toimintoja viestien ja kokousten lisäksi. Kun avaat kanavan, näytön yläreunassa on kolme välilehteä: julkaisut, tiedostot ja lisää. Tiedostot-välilehden avulla voit jakaa tiedostoja, jolloin ne näkyvät kaikille muille tiimin jäsenille valitulla kanavalla. Tiedostot-välilehdeltä näet myös listan kanavalla jaetuista tiedostoista. Lisää-välilehdellä on kanaviin liittyviä lisätoimintoja.

Puhelut

Kokousten lisäksi Teamsilla voi soittaa myös kahdenkeskisiä puheluita. Kun valitset Teamsin alareunan välilehdistä vaihtoehdon lisää, avautuu ikkuna, jossa yhtenä vaihtoehtona on puhelut. Kun kaksoisnapautat sitä, näkyviin tulee lista aikaisemmista puheluistasi. Melko ylhäällä oikealla on uusi puhelu-painike, kaksoisnapauta sitä. Nyt avautuu tekstikenttä, johon voit kirjoittaa vastaanottajan nimen. VoiceOver saattaa toimia tässä syöttökentässä hieman epävakaasti, koska Teams ehdottaa jatkuvasti mahdollisia vastaanottajia kun kirjoitat nimeä. Kun olet kirjoittanut nimen, kannattaa koskettaa näytön yläreunaa, jolloin kohdistus siirtyy tekstikentästä hakutuloksiin. Nyt voit selata tuloksia vaakapyyhkäisyillä. Jokaisen nimen jälkeen löydät painikkeet äänipuhelu ja videopuhelu. Voit aloittaa puhelun kaksoisnapauttamalla jompaa kumpaa näistä.

Viestit

Myös viestien lähettäminen suoraan tietylle henkilölle on mahdollista. Yksi Teamsin alareunassa näkyvistä välilehdistä on keskustelu. Kun valitset sen, näkyviin tulevat aikaisemmat keskustelusi. Oikealta ylhäältä löytyy painike uusi keskustelu. Sitä kaksoisnapauttamalla tulee esiin vastaavanlainen hakukenttä kuin puheluissa. Kirjoita siihen henkilön nimi. Hakutulokset löydät näytön yläreunasta. Kun valitset jonkun hakutuloksista, näkyviin tulee viestin kirjoitusikkuna. Tässä viestin lähetys toimii samalla periaatteella kuin kanavilla ja kokouksissa.

Kalenteri

Teamsista löytyy myös kalenteritoiminto. Se on yksi alareunan välilehdistä. Kun avaat kalenteri-välilehden, voit selata päivämääriä roottorin otsikot-valinnalla. Pyyhkäisemällä yhden kerran oikealle jonkin päivämäärän kohdalla saat tiedon siitä, onko kyseisenä päivänä kokouksia. Mikäli kokouksia löytyy, kuulet ensin kokouksen otsikon ja kellonajan. Pyyhkäisemällä yhden kerran oikealle löydät liity kokoukseen-painikkeen, josta pääset suoraan liittymään kyseiseen kokoukseen.

Artikkeli päättyy