Windows 10 aputoiminnot hiirenkäyttäjälle

(Päivitetty: )

Näytön mukauttaminen, suurennus ja Lukija

Avaa Windows-valikko näytön vasemmasta alareunasta ja valitse Asetukset. Asetuksista valitse edelleen Aputoiminnot. Vasemman sarakkeen valinnoista kannattaa kurkata ainakin näyttö (suurenna tekstiä/tee kaikki suuremmaksi).  Katso myös vasemmasta sarakkeesta kohdistimen ja osoittimen koko (hiiri ja kursori) sekä suuri kontrasti. Hiiren nuolen koko voi olla 1-15. Nuoli voi olla musta, valkoinen tai muuttua taustan mukaan. Sille voidaan valita väriympyrästä myös jonkin muu väri esimerkiksi keltainen. Kursorin leveys voi parhaimmillaan olla jopa noin kahden ja puolen kirjaimen levyinen. Ota suuri kontrasti käyttöön liukukytkimellä ja valitse pudotusvalikosta teemaksi esimerkiksi suurikontrastinen musta. Käänteiset värit saa nopeasti päälle ja pois näppäimistöltä shift  +alt + print screen.

Suurennuslasin saa käyttöön valitsemalla vasemmasta sarakkeesta suurennuslasi. Siellä on ota suurennuslasi käyttöön liukukytkin. Suurennus voi olla linssi, koko näyttö tai kiinnitetty. Näppäimistöltä sen saa päälle Win + ja Plus-näppäin. Samalla yhdistelmällä lisätään suurennusta. Pienennys tapahtuu vastaavasti Win + ja Miinus-näppäin. Suurennuslasin saa pois päältä joko asetuksista liukukytkimestä tai näppäimistöltä Win + Esc. Suurennuslasin asetuksiin pääsee näppäinyhdistelmällä Ctrl + Win + M.

Lukijan avulla voidaan kuunnella näytöllä oleva teksti. Sen saa käyttöön vasemmasta sarakkeesta valitsemalla lukija. Siellä on ota lukija käyttöön liukukytkin. Näppäimistöltä sen saa päälle ja pois päältä painamalla Win + Ctrl + Enter.

Artikkeli päättyy