Pikaohje PRS-äänitysohjelmalle

Sisällys

PRS-äänitysohjelma Plextalk Recording Software.

Laajempi ohje: PRS-äänittäjän opas  linkki avautuu uuteen ikkunaan

Uuden julkaisun aloittaminen

 • Avaa PRS-ohjelma.
 • Valitse New.
 • Valitse äänitysmuodoksi PCM44.1 kHz Mono. Äänitystiedostojen muodoksi tulee wav. (Jos joudut muokkaamaan julkaisua, äänitiedostojen laatu ei heikkene toisin kuin mp3-muotoon äänitettynä).
 • Valitse kohdekansio ja anna kansiolle lehden nimi ja tallenna. Laita kansion nimeen vain kirjaimia, numeroita tai alaviiva. Ei välilyöntiä.
 • Create the folder? Vastaa tähän OK.
 • Anna julkaisun pakolliset tiedot kohdassa Option –> Book information. Julkaisun nimi on tärkeä kirjoittaa oikein. Vaihda ohjelman kieleksi suomi, jos se ei ollut!

Julkaisun nimi ja Title-kenttä

Book information -ikkunassa (valikkorivillä Option –>) pakollinen Title-tieto on tärkeä antaa oikeassa muodossa. Cd-levyllä nimi kuuluu, kuten se on luettu, mutta verkkoversiossa joidenkin uudempien Daisy-soittimien syntetisaattori tai mobiilisovellukset lukevat julkaisun nimen Title-kentästä.

Nimen tulee olla Title-kentässä muotoa Julkaisun nimi numero/vuosi. Esimerkki: Oma Lehti 3/2024.

Kauttaviivan jälkeen EI saa olla välilyöntiä, muuten puhesyntetisaattorilla luettu julkaisun nimen vuosi luetaan tuhannesosaksi. (Jos julkaisulla ei ole numeroa, laita nimen perään päivämäärä muotoa pp.kk.vvvv).

Julkaisun tietoja voi täydentää myöhemminkin valikkorivin kautta Option –> Book information tai painamalla näppäimistöltä Ctrl + i.

Äänittäminen

 1. Paina näppäintä F8, koeäänitys (Test-tila) käynnistyy. Puhenäytettä antaessasi palkkien olisi hyvä nousta suurin piirtein oranssille alueelle.
 2. Paina toistamiseen F8, varsinainen äänitys alkaa. Näkymän alaosaan, fraasien alapuolelle tulee näkyviin tilaksi REC. (Jos tilana näkyy Pause, äänitysasetuksissa on muutettava Timing of start recording -kohdan valinnaksi Press of record key. Äänitysasetukset  linkki avautuu uuteen ikkunaan ).
 3. HUOM! Lue julkaisun otsikko siten, että siihen tulee vain julkaisun nimi, numero ja vuosi ja siitä tulee vain yksi fraasi. Samalla se on myös ensimmäinen jakso. Esimerkki: OmaLehti numero 2 2024.

  Kuuntelulaite tulkitsee 1. fraasin koko julkaisun nimeksi, joten sen tulee olla lyhyt. Kuulija tietää heti mistä julkaisusta on kyse, jos cd-levyllä on useita julkaisuja. Kuuntelulaite voi katkaista nimen kesken, jos se on liian pitkä. Katso seuraava kappale.

  Älä aloita tervehdyksellä tai vastaavalla, vaan laita sellaiset vasta toiseen jaksoon. Ethän aloita myöskään ”Tämä on Omalehti”. Tarkista, ettei ensimmäinen fraasi jää tyhjäksi, muuten cd-levylle ei tule julkaisun nimeä lainkaan. Kuulija saattaa luulla, että cd-levy on tyhjä. (Joskus ensimmäinen fraasi voi olla pelkkää hengitystä).
 4. Välilyönti-näppäimellä voit keskeyttää äänityksen.
 5. Voit kuunnella koko aineiston sijoittamalla hiiren kursorin ylimmän jakson kohdalle ja painamalla F5-näppäintä. Yksittäisen jakson tai fraasin voit kuunnella uudestaan klikkaamalla sitä hiirellä tai valitsemalla sen nuolinäppäimillä.
 6. Siirry hiirellä tai näppäimistön nuolinäppäimillä seuraavan jakson numero 2 kohdalle. Paina kahdesti F8-näppäintä, jatkaaksesi äänitystä. Tähän voit jo lukea tervehdykset, nimesi ym. tietoa. Jatka jaksoja näin. Julkaisussa pitää olla useita 1-tason jaksoja, jotta kuulija voi selata julkaisua Daisy-soittimella tai mobiilisovelluksilla.
 7. Jäsentele otsikot eri tasoille hiirellä keskiosan kuvakkeista Level up/down. Näppäimillä vaihdat tasoja kätevästi painamalla Shift + F11 (alemmalle tasolle) tai F11 (ylempi taso). Julkaisussa tulee olla useita 1-tason otsikoita. Olisi hyvä, jos lehdessä tasoja on 2, jotta kuulija hyötyy soittimensa selailuominaisuuksista. Esim. lehden pääotsikot tasolla 1 ja artikkelit tasolla 2.
 8. Nimeä otsikot eli kirjoita Heading-sanan tilalle otsikko. Jakson äänittämisen jälkeen paina jakson (Heading) kohdalla Enter ja maalaa Property-ikkunassa sana Heading. Kirjoita sen päälle sopiva otsikko, esim. artikkelin nimi/aihe. Älä käytä erikoismerkkejä kuten &, < tai >.

  HUOM! Uudemmat lukusovellukset tietokoneille ja mobiililaitteille ja Daisy-soittimet käyttävät Heading-tietoa, jotta kuulija voi selailla julkaisua ja siirtyä nopeasti haluamaansa otsikkoon tai artikkeliin. Nimeäminen helpottaa myös aineiston käsittelyä, kun äänität julkaisua.

Julkaisun viimeistely äänityksen jälkeen

 • Tee Build book -toiminnolla julkaisulle Daisy-rakenne joko hiirellä valikkorivin kautta Tool –> Build book tai näppäimillä Ctrl + B. Toiminto lisää smillit ja muut tarvittavat tiedostot julkaisulle.
 • Tee lopuksi Audio export -toiminnolla äänitiedostojen muunnos mp3-muotoon valikkorivillä Tool –> Audio Export. Valitse pakkausmuodoksi mp3 64k Mono.

Artikkeli päättyy