Vinkit Luetuksen käyttöön

(Päivitetty: )

Sisällys

Näillä vinkeillä saat apua yleisimpiin käyttötilanteisiin.

Julkaisun hakeminen Windows-Luetukseen ja iOS-laitteille

Luetus-palvelun osoite on https://luetus.nkl.fi . Tarvitset kirjautumiseen palvelutunnukset.

Luetus-palvelussa voit hakea julkaisuja aliashakunimen avulla. Aliashakunimi on julkaisun pikahakunimi.  Kirjoita aliashakunimi Luetus-sovelluksen Julkaisujen haku tai Hae julkaisuja -kohtaan. Aliashakunimellä saa ladattua aina kyseisen julkaisun uusimman Luetus-palvelussa olevan numeron. Linkki aliashakunimien listaan on Luetus-palvelun etusivulla  linkki avautuu uuteen ikkunaan .

Voit hakea myös aikaisemman päivän sanomalehteä. Kirjoita Luetus-sovelluksen Julkaisujen haku- tai Hae julkaisuja -kohtaan lehden alias-nimi. Sen perään kirjoitetaan lehden ilmestymispäivä näin: vuosi kahdella numerolla, kuukausi kahdella numerolla ja päivämäärä kahdella numerolla, ei välilyöntejä tai välimerkkejä. Esimerkkejä:

  • Helsingin Sanomien aliasnimi on hs. Jos haet vuoden 2020 helmikuun ensimmäisen päivän lehteä, olisi hakunimi hs200201.
  • Tekniikan Maailman aliasnimi on tekn. Jos haluaisit hakea vuoden 2020 toisen numeron, olisi silloin hakunimi tekn2002.

Windows 10 puheäänen vaihtaminen Luetukselle

Jos vanhassa koneessa on ennestään ollut maksullinen Mikropuhe, sen lisenssiä voi käyttää. Windows 10 ei oletuksena sisällä suomenkielisiä Sapi-syntetisaattoreja, mutta suomenkielisen Onecore-puheäänen (Heidi) voi muuttaa Sapi5-yhteensopivaksi. Mikropuheesta on olemassa ei-kaupalliseen käyttöön tarkoitettu ilmainen versio, jonka voi ladata osoitteesta: https://nkl.fi/fi/mikropuhe  linkki avautuu uuteen ikkunaan

Lue koko ohje

Windows Luetus lukee tekstejä kahdella päällekkäisellä äänellä

Luetus-sovelluksessa on oma puhetuki. Mobiililaitteissa tapahtuu joskus hetkellisesti niin, että Luetus-sovellus lukee tekstejä kahdella päällekkäisellä äänellä. Asian pitäisi korjaantua pian artikkelin lukemisen alettua. Windows-Luetuksen oma puhetuki ja ruudunlukuohjelman puhesyntetisaattori puhuvat yhtä aikaa, ellei toista mykistetä. Ohjeet mykistämiseen löydät käyttöohjeesta.

Lehden tai kirjan luettaminen alusta loppuun

Artikkeleita tai lukuja ei niin halutessaan tarvitse selata itse. Luetus-sovelluksissa on niin sanottu jatkuva luku -toiminto. Sen käynnistämällä puhetuki lukee julkaisua niin kauan kunnes keskeytät sen. Eri käyttöjärjestelmien Luetus-sovelluksissa toiminto käynnistetään ja keskeytetään hieman eri tavoin. Tarkista kunkin sovellusversion käyttöohjeesta, miten jatkuva luku -toiminto otetaan käyttöön.

Hae asiakkaiden tuottamia kirjoja luettavaksi

Voit hakea kirjoja selaimella tai pikahaulla julkaisun alias-nimellä.
Kirjaudu tunnuksillasi Luetus-verkkopalveluun. Valitse linkki Luetus-julkaisut ja seuraavaksi linkki Asiakkaiden omat julkaisut tai Näkövammaisten kirjaston e-kirja. Voit hakea esim. teoksen nimen tai tekijän mukaan. Voit myös etsiä luettavaa genren mukaan. Lataa kirja tietokoneelle tai mobiililaitteeseen. Voit myös tarkistaa julkaisun tiedostonimen verkkopalvelusta ja hakea sillä sitten sovelluksen pikahaulla julkaisu laitteellesi. Pikahaulla haettaessa kirjoitetaan tiedostonimen alkuosa ilman lopun tarkennetta .wlf.

Tilaa sähköpostiisi julkaisujen saapumisilmoitukset

Kirjautumalla Luetus-verkkopalveluun, voit tilata sähköpostiisi saapumisilmoituksen haluamistasi julkaisuista. Valitse linkki ”Julkaisujen saapumisilmoitusten tilaukset” ja ruksaa julkaisut, joista haluat ilmoituksen.

Jos et ole saanut lehteäsi ajoissa, voit tarkistaa linkistä ”Puuttuvat julkaisut”, onko se listassa. Syynä voi olla esimerkiksi, että aineisto on saapunut lehtitalosta myöhässä. Lista päivittyy useamman kerran aamupäivällä.

Seuraavissa tilanteissa ota yhteyttä Näkövammaisten liiton digineuvontaan:

Sovelluksen asentaminen usealle laitteelle

Voit asentaa Luetus-sovelluksen myös usealle eri laitteelle, esimerkiksi älypuhelimeesi ja tietokoneellesi, kun laitteet ovat henkilökohtaisessa käytössäsi. Kysy lisälisenssiä Näkövammaisten liiton digineuvonnasta.

Unohtunut salasana

Voit vaihtaa salasanan kirjautumalla Oma Luetus -palveluun https://oma.luetus.fi
tai pyydä salasanasi Näkövammaisten liiton digineuvonnasta.

Käyttäjätunnuksen vaihtaminen

Käyttäjätunnusta ei pysty itse vaihtamaan. Jos sukunimesi vaihtuu, ota yhteyttä Näkövammaisten liiton digineuvontaan.

Digineuvonta

Näkövammaisten liiton digineuvonnan yhteystiedot  linkki avautuu uuteen ikkunaan .

Artikkeli päättyy