Voice Dream Scanner

Sisällys

Tekstintunnistussovellus iOS-laitteille

Mielestäni ylivoimaisesti paras tekstintunnistusohjelma iOS-laitteille on Voice Dream Scanner, mutta se maksaa 6,99 euroa. Siinä on suomenkielinen käyttöliittymä ja sisäinen ruudunlukuohjelma, jossa myös suomen kieli mukana. Se skannaa ja lukee automaattisesti tekstit ääneen, kun VoiceOver on käytössä, mutta sen saa myös lukemaan ilman VoiceOveria oikean alakulman painikkeesta. Voit hylätä luetun tekstin vasemman Alakulman Hylkää-painikkeella tai säilyttää sen oikean Alakulman Säilytä-painikkeella.

Säilytetyt tekstit voi tallentaa Voice Dream Readeriin, pdf- tai tekstimuodossa sekä kopioida leikepöydälle Tallenna-painikkeella, joka löytyy säilytettyjen oikealta puolelta. Säilytetyt ovat rinnakkain näytön alaosassa, säätöpainikkeiden yläpuolella.

Voit myös tunnistaa tekstejä kuvista Valikko-painikkeen oikealla puolella olevalla Tuo valokuva -painikkeella tai jakaa kuvista Voice Dream Scannerille. Kuva voi olla joko valokuva, missä on tekstiä tai näyttökuva.

Jos asiakkaalla ei ole Apple-tilillään saldoa, olen antanut Appin ”lahjaksi” ja asiakas on sitten maksanut minulle 7 euroa tuosta ”lahjasta”. Silti hän pystyy käyttämään sovellusta ja tarvittaessa useammassa laitteessaan ja kaikki päivitykset ohjelmaan tulevat kuten muutenkin.

Lataa appi

https://apps.apple.com/fi/app/voice-dream-scanner/id1446737725?l=fi

Mikäli appi jaetaan lahjana, ladataan lahja tuplanapauttamalla sähköpostin linkkiä: freeProductCodeWizard. Syötetään Apple ID -salasana pyydettäessä, minkä jälkeen appi latautuu automaattisesti laitteelle.

Voice Dream Scanner käyttöönotto ja asetukset

Asetukset

Valikko – Asetukset:

 • Kieli, suomi tai oletus automaattinen havaitseminen, mikäli tunnistat erikielisiä tekstejä.
 • ScanTone, päällä, jolloin antaa sitä voimakkaamman tasaisen äänimerkin, mitä paremmin skannattava teksti on havaittavissa.
 • Paranna kuvan laatua aina, päällä
 • Lue teksti automaattisesti skannauksen jälkeen, päällä, jolloin skannerin oma ruudunlukuohjelma lukee skannatun tekstin automaattisesti ääneen.
 • Näytä tavallinen teksti tunnistamisen jälkeen, päällä.

Oikean yläkulman Sulje-painikkeella suljet asetukset ja palaat skannerin aloitusnäytölle.

Aloitusnäytön säätimet

 • Aloitusnäytöllä säädä seuraavat painikkeet:
 • Reunojen tunnistus pois käytöstä tunnistaa helpommin tekstin, mutta sen voi laittaa päälle, jos tekstin reunat ovat tärkeitä.
 • Salama pois päältä on hyvä vaihtoehto, kun valon määrä riittää, mutta hämärämmissä olosuhteissa voi laittaa salaman päälle.
 • Aloita skannaus -painiketta käytät vain, mikäli automaattinen kuvankaappaus ei onnistu.
 • Usean sivun skannaus pois käytöstä on hyvä vaihtoehto, koska useamman sivun skannaus tahtoo olla hankalaa. Jos haluat kokeilla sitä, ota asetus käyttöön.
 • Automaattinen kuvan kaappaus päällä skannaa tekstin automaattisesti, joten sen on syytä olla päällä.

Puheäänen asetukset

Seuraavaksi skannaa jokin teksti ja säädä Puheäänen asetukset -napin takaa:

 • Puheen nopeus (Oletus) 130 sanaa minuutissa. Jos joku muu kuuntelee skannatun tekstin, tuo 130 sanaa minuutissa on lähellä normaalia puhenopeutta. Oletusnopeus on 250 sanaa minuutissa, joka on monelle liian nopea. Puhenopeutta säädetään alas tai ylös pyyhkäisyllä. Alas pyyhkäisy vähentää nopeutta ja ylös pyyhkäisy lisää sitä. Asetuksen perässä on myös plus- ja miinus- painikkeet, jotka säätävät nopeutta pienempiä määriä.
 • Kieli, suomi, mikäli tunnistat pääasiassa suomalaisia tekstejä.
 • Puheääni, iOS Onni tai iOS Satu, mutta ei parempilaatuinen, koska perusäänet ovat selkeämpiä.

Oikean yläkulman Sulje-painikkeella suljet puheäänen asetukset ja palaat skannerin aloitusnäytölle.

Käyttö

Voice Dream Scannerin aloitusnäytöltä löytyvät seuraavat painikkeet ja kohteet:

Vasemmassa yläkulmassa Valikko ja sen vieressä heti oikealla Tuo valokuva.

Näytön keskiosa on varattu kuvan esikatselulle eli siinä näkyy joko skannattu kuva tai teksti asetuksista riippuen.

Esikatseluruudun alapuolella ovat rivissä säilytetyt skannaukset, mikäli niitä on ja säilytettyjen rivin oikealla puolella kaksi painiketta allekkain: Tyhjennä ja Tallenna. Tyhjennä poistaa kaikki säilytetyt sivut pyytäen asialle kuitenkin vahvistuksen. Tallenna puolestaan tarjoaa valikon tallennusvaihtoehtoja: Tallenna Voice Dream Readeriin, Tallenna PDF-tiedostona, Tallenna tekstitiedostona, Kopioi teksti tai Peru. Tallennus tallentaa kaikki skannatut sivut valitsemaasi muotoon ja kysyy vielä lopuksi skannattujen sivujen poistamisen perään, kuten tuo Tyhjennä-vaihtoehtokin.

Näytön alareunasta löytyvätkin sitten nuo säätimet painikkeina, mistä asetusten yhteydessä jo mainitsin. Niihin ei juurikaan tarvitse koskea asetusten säädön jälkeen, mutta ehkä keskimmäistä, Aloita skannaus joutuu joskus käyttämään, mikäli skannaus ei ota onnistuakseen automaattisesti. Lisäksi Salama päälle tai pois on tarpeen valaistuksesta riippuen, mutta yllättävän hyvin skannaus onnistuu vähän huonommassakin valaistuksessa ja salaman kanssa täysin pimeässäkin tilassa.

Skannaus

Jos olet ottanut käyttöön yllä mainitut asetukset ja säädöt, onnistuu tekstin skannaus käsivaralta suht helposti, kun laitat vain skannattavan paperin tai muun tekstin (tuotepakkauksen tai vastaavan) pöydälle ja pidät iPhonea tai iPadia tekstin yllä 15-20 cm etäisyydellä. Yritä pitää laite mahdollisimman vakaana, jolloin skannauksen äänimerkki kuuluu mahdollisimman tasaisena. Siitä noin parin sekunnin kuluttua kuuluu kuvan oton merkkiääni ja seuraavan parin sekunnin kuluttua tekstin luku käynnistyy automaattisesti.

Aivan näytön vasemmassa alakulmassa on Hylkää-painike, millä siis hylkäät skannatun tekstin ja olet valmis skannaamaan uuden. Vastaavasti aivan oikeassa näytön alakulmassa on Säilytä-painike, millä voit säilyttää skannatun sivun.

Säilytä- painikkeen yläpuolella, oikealla on Tauko-painike, millä keskeytät lukemisen ja se jatkuu samaisella painikkeella, mutta nyt sen nimi on muuttunut Toista-painikkeeksi. Tauon ja toiston saat aikaiseksi myös kahden sormen kaksoisnapautus -eleellä.

Ohjeen laati Hannu Suvanto.

Artikkeli päättyy