Windows 10 aloitusvalikko ja tablettitila

(Päivitetty: )

Windows 10 aloitusvalikossa liikkuminen ja koneen sammutus ja uudelleenkäynnistys. Windows 10 tablettitilan ottaminen pois käytöstä ja päälle laittaminen.

Windows aloitus- eli käynnistysvalikko

Käytössä NVDA tai Lukija

Tämä ohje toimii, kun tietokone ei ole tablettitilassa.

Paina näppäimistöltä Windows-näppäintä. Näppäin on näppäimistön vasemmasta alakulmasta kolmas. Kohdistin menee suoraan hakuikkunaan. Kirjoita tähän haettavan ohjelman nimi tai nimen alkukirjaimia. Avaa ohjelma painamalla Enter.

Aloitusvalikosta pääset pois painamalla Esc. Näppäin on vasemmassa yläkulmassa.

Ohjelma voidaan myös kiinnittää tehtäväpalkkiin, jolloin ne avautuvat vasemmalta alkaen Win + 1, Win + 2, jne.

Kiinnitys tapahtuu painamalla Win ja kirjoittamalla kiinnitettävän ohjelman nimi. Nimen kohdalla paina vaihto + F10 tai sovellusnäppäintä, jos näppäimistöllä sellainen on. Sovellusnäppäin on oikeanpuoleisen Control-näppäimen vasemmalla puolella. Liiku nuolella alas ja valitse Enterillä Kiinnitä tehtäväpalkkiin.

Virta eli lepotila, sammutus ja käynnistä uudelleen

Paina Win-näppäintä. Paina kerran sarkainta ja liiku nuolella alas kunnes kuulet ”Virta” ja paina Enter. Ensimmäisenä valintana on lepotila. Sammutus ja uudelleen käynnistys löytyvät liikkumalla nuolella alas. Valitse haluttu toiminto painamalla Enter.

Windows pois tablettitilasta, käytössä

Mene Työkaluriville näppäimillä Win + B.

Menen toimintokeskukseen nuolilla oikealle, paina Enter. Etene sarkaimella, kunnes kuulet ”tablettitilavaihtopainike” ja paina Enter.

Artikkeli päättyy