Windows 11 vinkkejä

Sisällys

Ohjeessa on näppäimillä liikkumisen ohjeet ja näppäinkomennot.  Kohteiden avaamisessa hiirenkäyttäjät voivat klikata hiiren vasenta painiketta ja kun puhutaan sovellusnäppäimestä, klikataan hiiren oikeaa painiketta. Lisäksi on joitain näkymän selostuksia, jotka ovat muuttuneet.

Siirtyminen Windowsissa

Aloitus

Tehtäväpalkki on siirtynyt keskelle ja valikkonäkymä on muuttunut erilaiseksi.  Näkymässä on kiinnitettyjä kohteita kuudessa sarakkeessa ja useammassa rivissä. Niiden alta löytyy Ehdotukset eli viimeksi käytetyt kohteet. Lisää painikkeen takaa löytyy lisää viimeksi käytettyjä kohteita, jotka ovat kaikki allekkain.

Paina Windows-näppäintä, jotta voit käyttää suosikkisovelluksiasi, viimeksi käytettyjä tiedostojasi tai tehokasta hakuruutua, jonka avulla löydät mitä tahansa.

 • Välilyönnillä haku aktiiviseksi
 • Sarkaimella tai nuolella alas kiinnitettyihin kohteisiin
 • Sarkain siirtää myös kohtaan Kaikki sovellukset ja Ehdotukset
 • Liiku valituissa kohteissa nuolella oikealle ja avaa Enterillä paitsi, jos menet Kaikki sovellukset kohteeseen, pitää se avata ensin Enterillä tai välilyönnillä ja sitten liikkua nuolella alas.

Huom. Sammuta painikkeeseen pääsee mm. painamalla ensin Windows-näppäintä, sitten kerran vaihto + sarkain ja nuoli oikealle. Tämän jälkeen tämä avataan Enterillä tai välilyönnillä ja valitaan haluamansa kohde nuolella alas, jotka ovat järjestyksessä Lepotila, Sammuta, Käynnistä uudelleen.

Myös vanhempi Windows + M (tai D) ja Alt + F4 toimii.

Voit kiinnittää, poistaa ja järjestää haluamiasi kohteita sovellusnäppäimellä kiinnitysluettelossa. Jos näppäimistössä ei ole sovellusnäppäintä käytä Vaihto + F10.

Mukauta tehtäväpalkkia

Tehtäväpalkki on hiirenkäyttäjille yksi kuvakkeiden kiinnitysvaihtoehto. Valitse Windows-näppäin, etsi sovellus, jonka haluat kiinnittää, paina sovellusnäppäintä ja valitse sitten Kiinnitä tehtäväpalkkiin.

Huom. voit käyttää tehtäväpalkkia myös pikanäppäimillä painamalla Windows näppäin ja kuvakkeen sijainti. Eli jos Edge on vaikka ensimmäisenä Aloituspainikkeen jälkeen Win + 1 avaa sen jne.

Kuvakkeet työpöydälle

Tämä vaihtoehto on perinteinen ja hyvin toimii kaikille.

 • Hae etsi-toiminnolla haluamasi ohjelma
 • valitse sovellusnäppäimellä Avaa tiedostosijainti ja paina Enter
 • Valitse sovellusnäppäimellä Näytä enemmän vaihtoehtoja
 • Valitse lähetä kohteeseen: Työpöytä (luo pikakuvake) ja paina Enter
 • Huom. tämä ei toimi Windowsin mukana tulleissa ohjelmissa.

Tietojen käyttäminen

Paina Windows + E avataksesi Resurssienhallinnan ja löytääksesi tarvitsemasi tiedostot ja kansiot, mukaan lukien OneDrivessa olevat tiedostot ja kansiot. Resurssienhallinta on kansiorakenteeltaan samanlainen kuin Windows 10.

Voit muuttaa näkymän puunäkymäksi painamalla Alt, siirtymällä Näytä -kohteeseen, avaamalla ponnahdusikkunan ja valitsemalla sieltä vaihtoehdon Tiedot. Tällöin näkymä on yhtenä luettelona eikä kuvakkeina.

Muuta asetuksia nopeasti

Paina Windows-näppäintä + A, jotta pääset mm. seuraaviin asetuksiin, WLAN-verkot, Bluetooth ja lentotila, kirkkaus, äänenvoimakkuus ja helppokäyttötoiminnot. Näissä kaikissa aukeaa siis sama näkymä.

WLAN verkot

Verkon tila -osio on muuttunut erilaiseksi. Saatavilla olevat verkot eivät näy enää heti vaan toimii seuraavalla tavalla.

 • Paina Win + A
 • Ensimmäinen kohde kertoo ensin, onko wlan käytössä
 • Paina Sarkain ja Enter niin siirryt saatavilla oleviin langattomiin verkkoihin
 • Selaa verkkoja nuolella alaspäin ja valitse Enterillä oma verkkosi
 • Valitse valintapainike Yhdistä automaattisesti, jos haluat niin käyvän.
 • Siirry sarkaimella Yhdistä kohtaan ja avaa se.
 • Anna verkon salasana ja siirry seuraava painikkeeseen. Jos Salasana on oikein, verkko yhdistyy.

Bluetooth ja lentotila

Näihin vaihtopainikkeisiin pääsee taas sitten nuolella oikealle, joka otetaan käyttöön tai poistetaan käytöstä Enterillä tai välilyönnillä.

Äänenvoimakkuus

Mene vaihto + sarkain kunnes tulet kohtaan asemaliukusäädin kohtaan ja siinä sitten nuolella oikealle tai vasemmalle säädetään voimakkuutta.

Helppokäyttötoiminnot

voi siirtyä myös Win + A, nuolella oikealle ja avaamalla sen. Nuolella alas sitten valitaan haluttu kohde ja aktivoidaan välilyönnillä. Näihin on myös erilliset pikanäppäimet, jotka ovat samoja kun Windows 10:ssä

Asetukset-sovellus

Asetukset-sovelluksessa on uusi siirtymisrakenne ja yleisiä ohjaimia avainsivujen yläreunassa. Tämä löytyy helpoiten Windowsin etsi -toiminnolla.

Näkymässä on vasemmalla allekkain eri asetuskohteet, näkymän yläosassa

 • Asetuksiin mentäessä siirrytään ensin Etsi -kenttään, josta voit etsiä suoraan haluamiasi asetuksia.
 • Voit liikkua myös nuolella alas, josta löytyy eri järjestelmäkohteet. Valitse haluamasi kohde ja paina Enter.
 • Siirry sitten Sarkaimella päästäksesi luetteloon, jossa on sen osion kohteet.
 • Avaa haluamasi kohde ja liiku niissä sarkaimella. Valitse kohde riippuen siitä millainen painike on kyseessä.
 • Pääset kyseistä alakohteesta edelliseen kohteeseen painamalla Alt + Nuoli vasen. Korjausnäppäin vie takaisin aloituskohdelistaan.

Helppokäyttötoiminnot

Helppokäyttötoiminnot löytyy kohdasta Asetukset > Helppokäyttöisyys. Liiku täällä samoin, kun Asetukset kohdassa on selostettu.

Tekstin Koko

Voit suurentaa tekstiä. Kuitenkaan kaikki kohteet eivät suurene, mutta vaikuttaa mm. työpöydän kuvakkeisiin, resurssienhallintaan ja valintanauhoihin.

Visuaaliset tehosteet

Täällä on mm. läpinäkyvyystehosteet ja animaatiotehosteet, jotka on hyvä poistaa käytöstä.

Hiiren osoitin ja tekstin kohdistin

Muuta näiden tyyliä, väriä ja kokoa.

Suurennuslasi

Asetuksista muutetaan mm. suurennoksen kokoa ja värin kääntöä.

Värisuodattimet ja Kontrastiteemat

Muuta väri- ja valoherkkyysteemoja.

Lukija

Lukija kohdassa määritellään mm. ääni, nopeus ja äänen korkeus.

Avaa Tehtävienhallinta nopeasti

Avaa Tehtävienhallinta painamalla Ctrl + Shift + Esc ja etsi luettelo tietokoneessa käynnissä olevista sovelluksista ja prosesseista. Täällä voi esim. lopettaa tehtävän, joka on jäänyt jumiin. Näkymä ei ole muuttunut Windows 10 versiosta.

Muita pikanäppäimiä

Hae mitä tahansa

Paina Windows-näppäintä + S, jotta saat mukautettuja hakutuloksia henkilöille, sähköpostille ja tiedostoille paikallisissa ja jaetuissa sivustoissa tai verkossa.

Ota näyttökuva

Paina Windows-näppäintä + Vaihto-näppäintä + S tallentaaksesi ja merkitäksesi tietokoneen näytön tai minkä tahansa kuvan kokonaan tai osittain, tallenna ja jaa.

 • Siirry sarkaimella ja valitse haluamasi leikkeen tyyli, suorakulmio, vapaamuotoinen, ikkunaleike tai koko näyttö ja paina Enter.
 • Kuvakaappaus siirtyy leikepöydälle, josta voi liittää sen haluamaasi kohteeseen.

Käytä leikepöydän historiaa

Paina Windows-näppäintä + V tallentaaksesi viimeksi kopioidut tai leikatut kohteet leikepöydälle, jotta voit liittää ne muihin sovelluksiin tai synkronoida eri laitteisiin.

 • Valitse haluamasi leike nuolilla ja paina Enter.
 • Liitä se haluamaasi kohteeseen.

Puhu kirjoittamisen sijaan

Paina yhdistelmää Windows-näppäin + H, jotta voit muuntaa puhutut sanat tekstiksi missä tahansa tietokoneessasi puheentunnistuksen avulla.

 • Sanele teksti. Kerro myös välimerkit.
 • Lopeta sanelu sanomalla Lopeta kuuntelu.

Ilmaise itseäsi emojilla

Paina Windows-näppäintä + pistettä (.) jos haluat etsiä kuvia, symboleja tai kuvakkeita ilmaistaksesi tunteita tai viestiäksesi leikkisästi ilman sanoja.

 • Kohdistin menee oletuksena viimeisiin kohteisiin. Jos haluat hakea muita kohteita, siirry kahdesti vaihto + Sarkain ja valitse nuoli oikealle kohta Emoji.
 • Liiku nuolella haluamasi emojin kohdalle ja paina Enter.

Järjestä ikkunat

Paina Windows-näppäintä + D ja pienennä nopeasti kaikki avoimet sovellukset, jotta pääset takaisin työpöydälle. Tuo kaikki takaisin painamalla niitä uudelleen.

Lukitse näyttö

Paina Windows-näppäintä + L lukitaksesi näytön nopeasti, jotta muut eivät voi käyttää tietokonettasi.

Tehtävien välillä vaihtaminen nopeasti

Paina Windows-näppäintä + sarkainta, jos haluat näyttää avoimet ikkunat, sovellukset tai virtuaalityöpöydät ja siirtyä niiden välillä.

Pysy turvassa

Yksilölliset salasanat suojaavat tietojasi

Microsoft Edgen salasanan luonti voi ehdottaa ja muistaa vahvoja ja yksilöllisiä salasanoja puolestasi. Kun salasanat paljastuvat tietomurrossa, rikolliset yrittävät käyttää salasanoja muilla sivustoilla siinä toivossa, että olet käyttänyt samoja uudelleen.

Varo teknisen tuen huijauksia

Jos näet virheviestissä puhelinnumeron tai saat odottamattoman puhelun, jonka väitetään tulevan Microsoft-tuelta, kyseessä on todennäköisesti huijaus. Ohita viesti tai katkaise puhelu.

Lisää toinen suojauskerros

Jos joku yrittää kirjautua tiliisi toisella laitteella, monimenetelmäinen todentaminen (toiselta nimeltään kaksivaiheinen todentaminen) varmistaa, että henkilöltä kysytään toista tunnusta, jota hänellä ei siis pitäisi olla. Se on tärkein asia, jonka voit tehdä tiliesi suojaamiseksi.

Päivitysten avulla saat parhaan mahdollisen suorituskyvyn

Varmista, että tietokone on ajan tasalla siirtymällä kohtaan Win näppäin > Asetukset  > Windows Update. Saat myös laiteohjainten päivityksiä, jotka parantavat tietokoneen suorituskykyä.

Ole valppaana, jotta voit välttää tietojenkalastusviestit

Älä koskaan avaa odottamatonta liitettä, vaikka se näyttäisi olevan peräisin tuntemaltasi viranomaiselta, yritykseltä tai henkilöltä. Jos sinua pyydetään sähköpostiviestissä kirjautumaan sivustoon, avaa uusi selaimen välilehti ja kirjoita URL-osoite itse (tai siirry siihen luotettavan kirjanmerkin kautta) sen sijaan, että napsauttaisit linkkiä.

Tietokoneen skannaaminen virusten varalta

Valitse Win painike > Asetukset  > Tietosuoja ja suojaus  > Windowsin suojaus  > Virusten ja uhkien torjunta > Pikaskannaus, jotta voit tarkistaa tietokoneesi ja selvittää, tarvitaanko toimiasi.

Pysy turvassa selatessasi Internetiä

Microsoft Defender SmartScreen Microsoft Edgessä tarkistaa automaattisesti avaamasi linkit havaitakseen haitalliset sivustot, jotka saattavat olla tietojenkalastelu- tai huijaussivustoja tai jotka isännöivät haittaohjelmia.

Artikkeli päättyy