Kirjojen lukeminen Luetus-sovelluksella

(Päivitetty: )

Sisällys

Luetus®-palvelussa on tarjolla äänilehtien lisäksi tuhansien kirjojen aarreaitta, josta pääset itse valitsemaan luettavaa. Luetus-palvelun voi saada käyttöönsä näkövammainen henkilö lehtien ja kirjojen lukemiseen. Tarvitset Luetus-palvelun asiakkuuden voidaksesi lukea kirjoja.

Ohjeessa on kerrottu miten Luetus-sovellusten eri versioilla (mobiililaitteet ja Windows) kirjat saa sovellukseen. Äänilehtien lukeminen ja sovellusten yleinen käyttö on kuvattu kunkin version käyttöohjeessa. Kirjoja tuottavat asiakkaamme toisten näkövammaisten luettavaksi.

Lisätietoa Luetuksesta Näkövammaisten liiton sivulta  linkki avautuu uuteen ikkunaan

Ios- ja Android-laitteet

Sovelluksen avattuasi näytetään Julkaisut-välilehti. Kirjat löytyvät Julkaisutyypeistä ’Asiakasjulkaisu’ ja ’Celian E-julkaisu’. Avaamalla julkaisutyypin, löydät kirjat ryhmiteltyinä tyylilajeittain. Esimerkiksi Jännityskirjallisuus tai Historia, muistelmat, elämäkerrat. Kirjat löytyvät listattuna aakkosissa kirjailijan nimen mukaan.

Voit etsiä julkaisuja hakutoiminnolla sanahaulla. Tehdessäsi haun Julkaisut-välilehdellä hakutuloksissa näytetään kaikki löytyneet julkaisut, sekä kirjat että lehdet. Jos teet haun avattuasi jonkun julkaisutyypin, tuloksena näytetään ainoastaan sen julkaisut. Esimerkiksi vain kirjoja hakiessasi siirry ’Asiakasjulkaisuihin’ tai ’Celian E-julkaisuihin’. Voit etsiä niistä kirjoja myös lajityypin mukaisesti.

Tutustu myös Luetus iOS-laitteelle käyttöohjeeseen

Luetus Android-laitteelle

Vanhempi iOS-versio

Kirjaudu selaimella Luetus verkkopalveluun https://luetus.nkl.fi. Avaa linkki Luetus-julkaisut. Siirryt sivulle Haettavat julkaisut. Kirjat löytyvät Julkaisutyypin valikoista ’Asiakkaiden omat julkaisut’ ja ’Näkövammaisten kirjaston e-kirja’.

Esimerkki: Avaa linkki ’Asiakkaiden omat julkaisut’, siirryt sivulle Asiakasjulkaisujen haku. Julkaisujen tyylilaji kohdassa voit valita haluamasi tyylilajin, esimerkiksi Jännityskirjallisuus. Kirjat on listattu aakkosittain. Avaa jokin kirjain, esimerkiksi H-kirjain, niin saat näytölle valikoiman H:lla alkavat kirjailijat. Avaa haluamasi kirjan linkki. Otsikon ’Lataaminen’ alta löydät kirjan pikahakunimen (esim. a104-013). Avaa Luetus-sovellus ja syötä pikahakunimi Luetuksen hakukenttään ja hae kirja. Kirja löytyy nyt Julkaisut-välilehdeltä valikosta Asiakkaiden oma julkaisut.

Luetus 1.0, vanhempi Android-versio

Luetus 1.0 -versiolla kirjat haetaan pikahakunimellä. Avaa valikosta (3 pistettä Pikahakutoiminnon oikealla puolella) ’Luetus verkkopalvelu’ ja kirjaudu tunnuksillasi. (Voit tallentaa kysyttäessä salasanasi). Avaa linkki Luetus-julkaisut. Siirryt sivulle Haettavat julkaisut. Kirjat löytyvät Julkaisutyypin valikoista ’Asiakkaiden omat julkaisut’ ja ’Näkövammaisten kirjaston e-kirja’.

Esimerkki: Avaa linkki ’Asiakkaiden omat julkaisut’, siirryt sivulle Asiakasjulkaisujen haku. Julkaisujen tyylilaji kohdassa voit valita haluamasi tyylilajin, esimerkiksi Jännityskirjallisuus. Kirjat on listattu aakkosittain. Avaa jokin kirjain, esimerkiksi H-kirjain, niin saat näytölle valikoiman H:lla alkavat kirjailijat. Avaa haluamasi kirjan linkki. Otsikon ’Lataaminen’ alta löydät kirjan pikahakunimen (esim. a104-013). Avaa Luetus-sovelluksen Pikahaku ja kirjoita hakusanakenttään kirjan pikahakunimi.

Windows Luetus

Mene selaimella osoitteeseen https://luetus.nkl.fi ja avaa linkki Luetus-julkaisut.

Siirryt sivulle Haettavat julkaisut. Kirjat löytyvät kohdasta Julkaisutyypit ’Asiakkaiden omat julkaisut’ ja ’Näkövammaisten kirjaston e-kirja’.

Esimerkki 1: Avaa linkki Asiakkaiden omat julkaisut, siirryt sivulle Asiakasjulkaisujen haku. Julkaisujen tyylilaji kohdassa voit valita haluamasi tyylilajin, esimerkiksi Jännityskirjallisuus. Kirjat on listattu aakkosittain. Avaa jokin kirjain, esimerkiksi H-kirjain, niin saat näytölle valikoiman H:lla alkavat kirjailijat. Avaa haluamasi kirjan linkki. Otsikon ’Lataaminen’ alta löydät kirjan latauslinkin. Tallenna wlf-päätteinen julkaisu aina kansioon c:\luetus\julkaisu\ , muutoin Luetus-ohjelma ei ”löydä” julkaisua. Avaa Windows Luetus ja lataamasi kirja on päänäkymässä Asiakkaiden omissa julkaisuissa valitun tyylilajin valikossa.

Esimerkki 2: Valittuasi haluamasi kirjan löydät latauslinkin alta myös kirjan pikahakunimen (esim. a104-013). Kopioi se ja avaa Luetus. Avaa pikahaku näppäimellä F8. Kirjoita pikahakunimi Luetuksen hakukenttään ja hae kirja. Se tallentuu suoraa kansioon c:\luetus\julkaisu\ . Kirja löytyy Luetuksen päänäkymästä Asiakkaiden omista julkaisuista.

Tutustu Windows Luetuksen käyttöohjeeseen

Vinkkejä Windows Luetuksen käyttöön

Lisävinkkejä pikahakunimen käytöstä

Ensimmäinen kirjain a tarkoittaa asiakkaiden tuottamia julkaisuja. Tämän jälkeen tulee kolme numeroa, joista kaksi viimeistä ilmaisee vuoden, esimerkiksi a114 tarkoittaa vuoden 2014 julkaisua ja a123 vuotta 2023.

Sen jälkeen tulee yhdysviiva, jonka jälkeen julkaisun kolminumeroinen tunnus. Asiakkaiden itse tuottamien eli skannaamien julkaisuiden pikahakunimistä ei voi tietää julkaisun tarkempaa tyylilajia. Vuoden ensimmäinen jakeluun tullut julkaisu on 001 ja siitä numerot etenevät sitä mukaa, kun julkaisuja tulee jakoon.

Voit siis pikahakunimeä käyttämällä hakea itsellesi yllätysluettavaa laittamalla nimen loppuosaan satunnaisen numeron. Voit myös hakea useampia julkaisuja korvaamalla jonkin numeron asteriskilla eli * (tähti)-merkillä. Esimerkiksi tiedostonimellä a123-11* saat kaikki vuodelta 2023 asiakkaiden tuottamat kirjat välillä 110-119.

Artikkeli päättyy