Luetus Android-lait­teel­le

(Päivitetty: )

Sisällys

Tämä Luetus®-sovelluksen käyttöohje on kirjoitettu näkövammaisille Android-laitteiden käyttäjille. Tämän ohjeen jälkeen on vanhemman version Luetus 1.0 käyttöohje.

Ohjevideot sovellukselle Youtubessa.
Sovelluksen asentaminen (2.39 min)
Julkaisun lukeminen sovelluksella  linkki avautuu uuteen ikkunaan (4.01 min)

Lukijalle

Tämä Luetus-sovelluksen käyttöohje on kirjoitettu olettaen käyttäjän hallitsevan laitteensa ruudunlukuohjelman toiminnan. Ohjeessa neuvotaan vain sovelluksen ominaisuuksiin liittyvät toiminnot.

Sovelluksen rakenne

Luetus-sovellus koostuu useista näkymistä. Päänäkymiin siirrytään sovelluksen alareunassa olevien neljän välilehtipainikkeen avulla. Välilehdet ovat vasemmalta oikealle: Julkaisut, Suosikit, Ladatut ja Asetukset. Välilehtien tarkemmat ominaisuudet ja toiminnot on kuvattu jäljempänä kohdassa päänäkymän välilehdet.

Nämä välilehtipainikkeet eivät ole näkyvissä artikkelinäkymässä, joka on rakenteeltaan erilainen. Artikkelinäkymän alareunassa on sen sijaan näkyvissä sovelluksen omaa puhetukea ohjaavia sekä julkaisun selaamiseen liittyviä painikkeita. Artikkelinäkymän tarkempi kuvaus löytyy kohdasta artikkelin lukeminen.

Sovelluksen oma puhetuki

Luetus-sovelluksessa on sisäänrakennettu puhetuki artikkelinäkymää varten. Tämä mahdollistaa monipuolisemmat kuunteluominaisuudet, kuten jatkuvan lukemisen ja kuuntelun jatkamisen lukitulla näytöllä. Puhetuki toistaa ääneen vain julkaisun tekstisisällön, kuten lehtien artikkelit ja kirjojen luvut. Sisällysluettelossa ja muualla sovelluksessa on tarvittaessa käytettävä ruudunlukijaa.

Ensimmäinen käynnistys

Luetus-sovelluksen latauksen jälkeen sovellus pyytää käynnistyessään kirjautumista. Ensimmäiseen lomakekenttään tulee kirjoittaa Luetus-palvelun käyttäjätunnus ja toiseen salasana. Tarvittaessa salasanan saa näkymään näytöllä valitsemalla ”Näytä salasana”-valintaruudun. Kirjautuminen suoritetaan painamalla ”Kirjaudu sisään”-painiketta.

Kirjautumisen jälkeen näytölle tulee aloitusohje. Se suljetaan Aloita-painikkeesta, jonka jälkeen sovellus siirtyy Luetuksen päänäkymään.

Päänäkymän välilehdet

Yleistä

Päänäkymässä siirrytään välilehtien välillä alareunasta löytyvillä painikkeilla. Näkymässä navigoitaessa näytön vasemmassa yläreunassa on Takaisin-painike, mikäli sovellus on välilehden alanäkymässä. Takaisin-painike esimerkiksi palaa sanomalehden julkaisunumeroiden luettelosta sanomalehtien luetteloon ja seuraavalla painalluksella julkaisutyyppien luetteloon. Mikäli internetyhteys ei ole toiminnassa, Julkaisut- ja Suosikit- välilehden sisältöä ei voida näyttää. Tällöin luettavissa on vain Ladatut-välilehdeltä löytyvät julkaisut.

Julkaisut

Julkaisut-välilehdellä on näkyvillä luettelo Luetus-palvelun julkaisuvalikoimasta. Julkaisut on lajiteltu julkaisutyyppeihin. Julkaisutyyppejä ovat muun muassa aikakauslehdet, järjestöjulkaisut, luettelot ja sanomalehdet. Julkaisutyypin valinnan jälkeen näkyviin tulee luettelo tyyppiin kuuluvista julkaisuista. Esimerkiksi Näkövammaisten Airut löytyy tyypin järjestöjulkaisu alta. Julkaisun valinnan jälkeen valittavaksi tulee palvelusta löytyvät julkaisun numerot. Julkaisunumeron valitsemisen jälkeen julkaisu ladataan laitteelle ja sen sisällysluettelo avautuu. Edelliselle tasolle palauttava Takaisin-painike löytyy näytön vasemmasta yläreunasta. Mikäli lehden sijasta kyseessä on julkaisutyypiltään kirja, on tyypin valinnan jälkeen näkyvillä luettelo tyylilajeista ja tyylilajin valinnan jälkeen kirjan nimi.

Julkaisutyypin valinnan jälkeen voi julkaisun lisätä Suosikit-välilehdelle Lisää suosikkeihin -painikkeella (sydän-kuvake). Jos julkaisu on jo suosikeissa, on painikkeen tekstinä ”Poista suosikeista”.

Voit etsiä julkaisuja hakutoiminnolla sanahaulla. Tehdessäsi haun Julkaisut-välilehdellä hakutuloksissa näytetään kaikki löytyneet julkaisut, sekä kirjat että lehdet. Jos teet haun avattuasi jonkun julkaisutyypin, tuloksena näytetään ainoastaan sen julkaisut. Esimerkiksi vain kirjoja hakiessasi siirry ’Asiakasjulkaisuihin’ tai ’Celian E-julkaisuihin’. Voit etsiä niistä kirjoja myös lajityypin mukaisesti.

Suosikit

Suosikit-välilehdelle tulevat näkyviin ne julkaisut tai tyylilajit, jotka on valittu Julkaisut-välilehdeltä Lisää suosikiksi -painikkeella. Suosikkeja käytetään usein luettujen julkaisujen nopeampaan löytämiseen. Suosikit ovat luettelossa oman julkaisutyypin mukaisesti. Näytön yläreunasta löytyy Muokkaa suosikkeja -painike, joka avaa näkymän suosikkien poistamiseksi. Suosikkijulkaisun poiston yhteydessä kysytään vahvistus. Muokkaus lopetetaan Lopeta muokkaaminen -painikkeesta.

Ladatut

Ladatut-välilehti sisältää avatut julkaisunumerot. Luettelossa olevat julkaisut on ladattu laitteelle ja niitä voi lukea ilman internetyhteyttä. Julkaisut ovat luettelossa järjestyneenä viimeksi avatusta vanhimpaan. Julkaisun voi poistaa laitteelta julkaisun nimen vierestä löytyvällä Poista kohde -painikkeella. Poiston yhteydessä kysytään vahvistus.

Asetukset

Asetukset-välilehdeltä löytyvät Yleiset ja Tekstistä puheeksi -asetukset, sekä Tietoa ohjelmasta -painike. Yleiset asetukset sisältävät valinnan erotetaanko artikkelinäkymässä kappaleet tyhjällä rivillä toisistaan ja valinnan luetaanko julkaisua jatkuvalla luvulla. Jatkuvaluku vaihtaa automaattisesti seuraavaan artikkeliin julkaisua luettaessa. Tekstistä puheeksi -asetuksissa säädetään puheäänen nopeutta, korkeutta ja voimakkuutta. Käytettävän puheäänen voi valita suomen, ruotsin ja englannin kielille. Ohjelmasta-painikkeen takaa löytyvät sovelluksen versiotieto ja linkit käyttöehtoihin, tietosuojakäytäntöön ja saavutettavuusselosteeseen. Kirjaudu ulos -painike poistaa tallennetut kirjautumistiedot.

Julkaisujen lukeminen

Julkaisussa liikkuminen

Julkaisun avaamisen jälkeen näkyviin tulee julkaisun päätaso. Tätä voi ajatella sisällysluetteloksi, jossa näkyvät pääotsikot. Esimerkiksi sanomalehdissä luettelossa ovat lehden osastot. Otsikon valinnan jälkeen avautuu joko uusi luettelo alaotsikoista tai artikkelin teksti. Alaotsikoita on mahdollista olla useita tasoja ennen kuin itse artikkeli avautuu. Artikkelin avautuessa käynnistyy sen ääneen lukeminen. Takaisin edelliselle tasolle tai artikkelista takaisin sisällysluetteloon pääset näytön vasemmasta yläreunasta löytyvällä Takaisin-painikkeella. Mikäli julkaisua on luettu jo aiemmin, siitä on tallennettu viimeisin lukukohta. Tämä toimii kuin kirjanmerkki ja julkaisu avataan kyseiseen kohtaan.

Artikkelinäkymä eli lukuikkuna

Artikkelinäkymässä itse teksti on lukuikkunassa ja näytön yläreunassa on Takaisin-painike. Näytön alareunassa on lukemista ohjaavia painikkeita. Lukeminen artikkelinäkymässä tapahtuu sovelluksen oman puhetuen avulla. Sovelluksen oma puhetuki käynnistyy automaattisesti ja puheen voi pysäyttää artikkelinäkymän alareunan Tauko-painikkeella tai kahden sormenkaksoisnapautuksella. Puheen voi käynnistää uudelleen Toista-painikkeesta tai kahden sormen kaksoisnapautuksesta. Lukuikkunan alapuolelta löytyvät painikkeet Edellinen, Toista/Tauko, Seuraava ja Asetukset. Asetukset-painike avaa näkymän, jossa voi vaihtaa selaustasoa, asettaa jatkuvan lukemisen tai säätää puheäänen asetuksia. Selaustapoja ovat lause, kappale ja artikkeli. Tämä valinta vaikuttaa siihen, miten Edellinen- ja Seuraava-painikkeet toimivat. Jatkuvan luvun ollessa päällä lukeminen jatkuu julkaisun loppuun, ellei sitä erikseen pysäytetä. Asetuksissa puheääneen voi vaikuttaa nopeuden, korkeuden ja voimakkuuden säätimillä. Asetus-näkymä suljetaan näytön vasemmasta yläreunasta löytyvällä Sulje-painikkeella.

Luetus 1.0 -version käyttöohje

Vanhempi versio 1.0. Ohje on julkaistu 1.10.2020.

Lukijalle

Ohjeessa oletetaan, että lukija hallitsee mobiililaitteensa ja TalkBack -ruudunlukuohjelman peruskäytön.

Luetus on sovellus, jolla voi lukea Näkövammaisten liiton tai Celian tuottamia elektronisia julkaisuja ja kirjoja. Sovelluksen voi asentaa laitteisiin, joiden käyttöjärjestelmä on Android 5.0 tai uudempi.

Asennus ja rekisteröinti

Luetus-sovelluksen käyttöoikeuden tarkistaminen ja julkaisujen hakeminen vaativat toimivan internetyhteyden sekä toimivan käyttäjätunnuksen Luetus-verkkopalveluun.

 1. Avaa Play Kauppa -sovellus ja kirjoita hakusanaksi ”luetus”.
 2. Valitse ”Luetus, julkaisija NKL ry / tiedonhallintapalvelut.”
 3. Valitse ”Asenna” ja hyväksy tarvittaessa käyttöoikeudet.
 4. Odota kunnes sovellus on asennettu. Löydät asennuksen jälkeen ohjelman käynnistyskuvakkeen Sovellus-valikosta.
 5. Käynnistä Luetus.
 6. Näytölle avautuu rekisteröinti ikkuna. Kirjoita Luetus-verkkopalvelun käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. Valitse sitten Rekisteröi-painike.

Luetus-sovelluksen näkymät

Luetus koostuu kolmesta näkymästä, jotka ovat:

 1. Julkaisuluettelo, näyttää haettujen julkaisujen luettelon.
 2. Sisällysluettelo, näyttää valitun julkaisun sisällysluettelon.
 3. Artikkeli, näyttää sisällysluettelosta valitun artikkelin sisällön.

Luetus avaa ensimmäisenä näytölle Julkaisuluettelon. Ylimpänä on otsikkorivi, jolla on sovelluksen nimi, julkaisujen pikahakupainike, sekä Lisää vaihtoehtoja -painike. Otsikko rivin alla on lista laitteeseen tallennettujen julkaisujen julkaisutyypeistä.

Kun valitset jonkun julkaisutyypin, esimerkiksi Sanomalehdet, saat listan kyseisen tyypin julkaisuista. Julkaisut ovat luettelossa oletuksena laskevassa aikajärjestyksessä.

Takaisin julkaisutyyppien luetteloon pääset valitsemalla Takaisin-painikkeen.

Lisää vaihtoehtoja -painike on näkyvillä Julkaisuluettelonäkymässä. Sen valittuasi saat vaihtoehdot:

 1. Luetus-verkkopalvelu
  Valinta avaa Luetus-verkkopalvelun etusivun selaimeen
 2. Asetukset
  Avaa sovelluksen asetukset.
 3. Rekisteröintitiedot
  Voit tarkistaa rekisteröintitietosi ja tarvittaessa poistaa rekisteröinnin.
 4. Tietoa Luetuksesta
  Näyttää Luetus-sovelluksen versiotiedot.

Julkaisun hakeminen

Lehtiä ja kirjoja saa haettua joko selaimella verkkopalvelusta tai Luetuksen Julkaisujen Pikahaku -toiminnolla. Verkkopalvelussa saat selattua valikoimaa sivujen linkkilistojen avulla. Julkaisujen Pikahakuun tarvitset julkaisujen tiedostonimet tai uusimman julkaisunumeron noutavan aliasnimen.

Luetus-verkkopalvelu on osoitteessa https://luetus.nkl.fi. Kirjautumisen jälkeen selaimeen avautuu palvelun etusivu. Valitse linkki Luetus-julkaisu. Tämän jälkeen pääset valitsemaan julkaisutyypin ja haluamasi julkaisun. Julkaisu ladataan valitsemalla haluttu julkaisunumero linkkilistalta. Kun julkaisu on ladattu, palaa Luetus-sovellukseen. Julkaisuluettelo päivittyy automaattisesti ja löydät julkaisun luettelosta.

Julkaisun Pikahaku toiminto on Julkaisuluettelon otsikkorivillä. Pikahaun voit avata myös painamalla näppäintä 8.

Pikahakunäkymässä on

 • Valintaluettelo talletettuja hakuja varten
 • Tekstin syöttökenttä tekstin hakunimelle
 • Lisää luetteloon-painike hakusanan luetteloon tallentamiseksi
 • Poista luettelosta-painike valittujen kohteiden poistamiseksi luettelosta
 • Hae-painike syöttökenttään kirjoitetun julkaisun tai luettelosta valittujen julkaisujen lataamiseksi

Esimerkiksi uusimman numeron Tekniikan Maailmasta haet näin:

 1. Kirjoita julkaisun uusimman numeron noutava aliasnimi ”tekn” Pikahaun syöttökenttään tai valitse se luettelosta, mikäli se on aiemmin lisätty luetteloon.
 2. Valitse Hae-painike, jolloin lataus käynnistyy. Sovellus ilmoittaa, kun lataus on valmis ja päivittää julkaisuluettelon automaattisesti.
  Voit lisätä julkaisujen hakunimiä talletettujen hakusanojen luetteloon kirjoittamalla tekstikenttään hakunimen ja painamalla Lisää luetteloon-painiketta.

Julkaisun lukeminen

Valitse ensin julkaisutyyppi ja sen jälkeen selaa valikoita haluamasi julkaisun kohdalle.

Julkaisun avaat tuplanapautuksella. Näytölle avautuu julkaisun sisällysluettelo. Otsikko rivillä on avaamasi julkaisun nimi, tai mikäli olet siirtynyt julkaisun rakenteessa seuraavalle tasolle, tason otsikko.

Otsikko rivin alla on julkaisun sisällysluettelosta avoimena olevan tason vaihtoehdot. Jos valinta sisältää vielä seuraavan tason, ruudunlukija kertoo sen valinnan perässä.

Tee valinnat kaksoisnapauttamalla. Julkaisun rakenteesta riippuen näytölle avautuu joko uusi valikko tai artikkelin teksti. Takaisin edelliselle tasolle pääset Takaisin-painikkeella.

Kun avaat artikkelin, alkaa ruudunlukija lukea tekstiä automaattisesti. Artikkelinäkymästä pääset Sisällysluetteloon Takaisin-painikkeella. Viimeisin lukukohta tallentuu poistuessasi julkaisusta. Lukemisen voit keskeyttää ja käynnistää uudelleen kaksoisnapauttamalla toista/tauko painiketta tai numerolla 0.

Käyttäessäsi kuulokemikrofonia keskeytät lukemisen ja jatkat sitä painamalla kerran Toista-painiketta. Kaksi nopeaa painallusta siirtää lukukohdan seuraavaan artikkeliin.

Artikkelitoimintoihin pääset kaksoisnapauttamalla näytön oikeassa yläkulmassa olevaa toiminnot painiketta tai painamalla numeroa 2.

Artikkelitoimintoja ovat

 • jatkuva luku
 • kirjanmerkkiluettelo
 • lisää kirjanmerkki
 • etsi
 • puhenopeuden asetus

Jatkuva luku käynnistyy ja pysähtyy näppäimellä 7. Seuraavaan artikkeliin siirryt kaksoisnapauttamalla seuraava artikkeli-painiketta tai painamalla numeroa 8.

Julkaisun poistaminen

Luetuksen julkaisuihin kohdistuvia toimintoja on Julkaisutoiminnot-valikossa. Se avautuu, kun teet julkaisun kohdalla napauta ja pidä -eleen tai painat numeroa 2. Napauta ja pidä tarkoittaa elettä, jossa napautat näytön pintaa siten, että jätät sormen näytölle toisen napautuksen jälkeen.

Toimintoja ovat julkaisun poisto, julkaisun avaaminen alkuun ja kirjanmerkkien listaus.

Kirjanmerkit

Kirjanmerkki on ohjelman muistiin jätettävä lukukohta, johon voit palata myöhemmin valitsemalla sen Luetuksen Kirjanmerkki-luettelosta.

Saat tallennettua kirjanmerkin, kun avaat ensin Artikkelitoiminnot ja valitset sitten ”Lisää Kirjanmerkki”. Valitse minkä kirjanmerkin kohdalle haluat tallennuksen tehdä. Kirjoita vielä tallentamallesi lukukohdalle nimi ja paina Tallenna-painiketta.

Siirryt tallentamaasi kirjanmerkkiin joko Julkaisutoimintojen tai Artikkelitoimintojen Kirjanmerkit-valinnalla. Valitse avautuvasta näkymästä haluamasi kirjanmerkki.

Merkkijonon haku

Voit etsiä julkaisusta jotakin merkkijonoa Artikkelitoimintojen Etsi-valinnalla. Merkkijono voi olla esimerkiksi ”kissa”. Ohjelma löytää silloin sanan kissa, mutta myös sanan purkissa.

Ollessasi artikkelissa avaa Artikkelitoiminnot ja valitse Etsi. Kirjoita haettava merkkijono ja valitse Etsi-painike. Saman merkkijonon hakua voit jatkaa Etsi seuraava -valinnalla tai näppäimellä 9.

Asetukset

Asetukset löytyvät Julkaisuluettelonäkymän Lisää vaihtoehtoja -painikkeen asetukset. kohdasta. Asetukset on jaettu kolmeen alaluokkaan:

1. Julkaisuasetukset

– julkaisukansio
Määrittele mihin wlf-tiedostot tallennetaan.

– Aseta julkaisujen lajittelujärjestys
Valittavana on laskeva ja nouseva aikajärjestys tai aakkosjärjestys.

– Käytä julkaisujen alatyyppejä
Valinta lisää julkaisuluetteloon lisätason tarkempaa lajittelua varten.

2. Puheasetukset

– Puhe käyttöön artikkeliluvussa
Kun asetus on valittuna, käytetään valittua puhesyntetisaattoria artikkeliluvussa. Kun valinta on pois päältä, voit lukea artikkelin laitteen ruudunlukuohjelmalla.

– Syntetisaattori
Tässä voit valita artikkelin lukemisessa käytettävä puhesyntetisaattorin.

– Puheääni
Tässä saat valittua puhesyntetisaattorin puheääni.

– Puhenopeus
Määrittele liukusäätimellä haluamasi puhenopeus.

– Puhu testilause
Voit testata puhesyntetisaattorin asetukset kuuntelemalla testilauseen.

3. Näyttöasetukset

– Tekstin koko
Vaihda tekstin kokoa.

Pikanäppäimet

Julkaisuluettelonäkymä:

2 = julkaisutoiminnot
5 = päivitä julkaisuluettelo
8 = julkaisujen pikahaku

Artikkelinäkymä:

1 = hidasta puhetta
2 = artikkelitoiminnot
3 = nopeuta puhetta
4 = siirry lause taaksepäin
6 = siirry lause eteenpäin
7 = jatkuvaluku
8 = seuraava artikkeli
9 = etsi seuraava
0 = aloita/keskeytä lukeminen

Artikkeli päättyy